В деня на Св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец - 6

...
В деня на Св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец - 6
Коментари Харесай

В Горна Кремена и Ослен Криводол честваха Никулден /снимки/

В деня на Св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец - 6 декември, два настоящи православни храма в община Мездра - тези в селата Горна Кремена и Ослен Криводол, честваха своя храмов празник. 
По мотив Никулден празнична утреня и водосвет в Храм „ Св. Николай “ в Горна Кремена отслужи енорийският духовник протойерей Дилян Иванов. По-сетне отец Дилян прекади обичайния рибен курбан и освети три старинни икони - една на Св. оракул Илия и две на Св. Богородица с Младенеца, реставрирани от мездренския художник Евгени Кучков. 
Кметът на селото Светлина Алексиева връчи благодарствени грамоти за църковни заслуги на кмета на Мездра Иван Аспарухов, на шефа на Общинско дружество „ Чистота “ Калин Стойчев и на художника Евгени Кучков. 
В момента в горнокременския храм, който е съграден през 1825 година, тече главен ремонт - първият от две десетилетия насам. Със средства от донори и с поддръжката на Община Мездра доброволци от селото и чиновници в ОбП „ Чистота “ направиха ремонт на покрива, изляха бетонна пътека към храма с „ извърнат “ надолнище, с цел да не влиза вода в основите, подмениха счупените прозорци и изгнилите дъски на балкона, освежиха вътрешно храмовото пространство, построиха заслон и външна тоалетна. 
Ремонтът на храма продължава. От Църковното настоятелство се надяват той да завърши до Летни Никулден - 9 май, следващата година, когато имат намерение обновената черква да бъде преосветена. 
За задачата са нужни още средства. Дарения се одобряват в Кметство Горна Кремена - за контакти: 0896 823 930, Светлина Алексиева, касиер на Църковното настоятелство при православен храм „ Св. Николай “ - с. Горна Кремена, или на следната банкова сметка: 
Инвестбанк АД - клон Враца, 
Титуляр на сметката: Врачанска митрополия,  
IBAN: BG06IORT81311000004400, 
BIC: IORTBGSF. 
В платежното разпореждане категорично би трябвало да се упомене, че средствата са за ремонта на Храм „ Св. Николай “ в с. Горна Кремена. 
*** 
Никулден честваха и в едно от най-малките, само че най-задружни обитаеми места в община Мездра - Ослен Криводол. По случай деня на небесния настойник на селото празничен водосвет в новостроящия се Храм „ Св. Николай Чудотворец “ отслужи протойерей Дилян Иванов. 
Богослужението почетоха кметът на Мездра Иван Аспарухов, кметският наместник на Ослен Криводол Роман Иванов, донори, поданици и посетители на селото. Най-малките християнчета, доведени в храма от своите родители, бяха 4-годишната именичка Николая Андеева и нейното по-малко братче - Антон, който е единствено на 7 месеца. 
" Радостта ни е огромна, тъй като за пръв път от повече от 150 години в нашето село е отслужена празнична работа в черква, споделиха по този мотив от Кметство Ослен Криводол. Това стана допустимо с помощта на доброволните дарения във тип на парични средства и труд на хора от цялата страна. Думите са слаби, с цел да изразим благодарността и почитта си към всеки спомоществовател! Благодарим! ". 
Дарителската акция за събиране на средства за дотъкмяване на Храм „ Св. Николай Чудотворец “ в Ослен Криводол продължава. Всеки, който желае да подари средства, може да го направи по един от следните способи: 
• посредством дарителската банкова сметка на Община Мездра в Банка " ДСК ": IBAN BG95STSA93008425414500, BIC STSABGSF, Код за тип заплащане - 445100, Основание за заплащане: За църквата „ Св. Николай Чудотворец “ - с. Ослен Криводол; 
• посредством пощенски запис на адрес: 3169 с. Ослен Криводол, община Мездра, Кметство Ослен Криводол, Кметски наместник - Роман Иванов или на място в кметството. 
Всички средства се регистрират обществено - както постъпилите, по този начин и изразходваните. При предпочитание от страна на юридическите лица Община Мездра дава Договор за подаяние. 
За спомагателна информация: тел. 0898 795 213 и 0885 695 509, email:, Роман Иванов - Кметски наместник на с. Ослен Криводол. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР