В деня на отворените врати в БНБ посетителите имаха възможността

...
В деня на отворените врати в БНБ посетителите имаха възможността
Коментари Харесай

БНБ отбеляза 142 години от създаването на българския лев

В деня на отворените порти в Българска народна банка посетителите имаха опцията да прегледат залата на Управителния съвет, в която са взимани едни от най-важните решения във финансовата и банковата история на страната, галерията с маслени портрети на някогашните управници на банката, музейната колекция на Българска народна банка, кабинета на шефа, оперативния салон за клиенти, както и да се снимат и да получат сувенирна банкнота със своя лик, изобразен върху нея.

На разположение на групите гости са чиновниците на банката, които ги съпровождат и в същото време с това ги срещат с главните функционалности и задания на институцията.

На 6 юни 1879 година е осъществена първата трансакция, с което Българска народна банка поставя началото на своята активност. На 4 юни 1880 година е обнародван и влиза в действие Законът за правото на рязане на монети в Княжество България, като с този закон се основава националната парична единица „ лев “, разграничен на 100 елементи – „ стотинки “, и се дефинират тежестта, металното наличие и изображенията на българските монети. От деня на обявяване на закона всички държавни и общински институции в България, както и частните лица, са задължени да одобряват левове и стотинки и да издават документи за парични интервенции със суми в левове и стотинки.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР