В Деня на белия бастун - 15 октомври ще се

...
В Деня на белия бастун - 15 октомври ще се
Коментари Харесай

В Деня на белия бастун стартира информационната платформа "BLINFO", насочена към незрящи хора

В Деня на белия бастун - 15 октомври ще се състои формалното разкриване на един от последните планове на Фондация Синергиа - осведомителна платформа " BLINFO ", през която да се чува гласът на незрящите и те сами да основават наличие, с дейното съдействие на зрящи. Едно от имената, които стои зад плана е това на Евгени Митев.
През 2014 година Евгени Митев посещава най-голямото събитие за обществено предприемачество проведено от ЕК “Social Entrepreneurs: Have Your Say! ” в Страсбург. Там той се среща с най-успешните обществени предприятия в Европа. 
Срещата е паметна за Евгени, тъй като взема решение за съставяне на екип и основаване на фондация, която да приложи в България сполучливите практики от чужбина, свързани с насърчаването на предприемачеството измежду хората със зрителни увреждания. 
В края на 2014 година екипът от зрящи и незрящи запалянковци е образуван и те осъществят поредност от събития в цялостна мрачевина - тиймбилдинги, дегустации на вино, джаз концерт и вечер на поезията. 
В началото на 2015 година се записва юридическо лице с нестопанска цел в социална изгода с задача за възстановяване на благополучието на хората със зрителни увреждания. 
В студиото на Радио София Евгени Митев описа, че постоянно събитие на фондацията е да разменят местата на зрящи и незрящи.
„ Започнехме с тактилни разходки в центъра на София – какво е вървиш без да виждаш, воден от незрящ, т.е. разменяме местата, предизвикваме емпатия в хората. Във времето създадохме екип от масажисти с нарушено зрение, с доста чувствителни ръце. Като цяло желаеме да премахнем този етикет – увреждане “, описа Евгени Митев.
Андриян Асенов е незрящ. Той е съвършен подражател, артист, музикант, победител в “България търси гений ”, а към този момент и наш сътрудник, водещ на предаването „ Ние, децата “ дружно с Мария Бояджиева и Ангелина Грозева.
„ Да не си виждал в никакъв случай не знам тъкмо какво е, тъй като аз в никакъв случай не съм наблягал на това да мисля върху този въпрос. Аз съм незрящ по рождение – към този момент 33 години си „ нося очите на гърба “ и бастуна в дясната ръка , тъй като действително белият бастун е моето око “, сподели в студиото на Радио София Анди.
В помощ на незрящите, фондацията започва през днешния ден осведомителната платформа " BLINFO " , чийто екип е напълно от хора със зрителни увреждания и е отворен към нови попълнения. 
„ Целта ни е да консулидираме гласа на незрящите . В момента има доста обособени групички. Целта ни е демократично да създадем условия, тъй че незрящите да могат да бъдат чути и да си имат лична тематична осведомителна меди я “, сподели Евгени Митев.
Подробности можете да чуете в звуковия файл
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР