В деня, когато отдава почит на Светите братя Кирил и

...
В деня, когато отдава почит на Светите братя Кирил и
Коментари Харесай

Епископ Арсений: Да си чатим на латиница е светотатство към ...

В деня, когато отдава респект на Светите братя Кирил и Методий, актуалният човек бе и леко охулен по какъв начин се отнася към делото им и езика.

„ Странно е несъгласието сред синовната респект, с която църквата се прекланя пред паметта и делото на Светите братя Кирил и Методий, и светотатското отношение към езика, който те ни завещаха. Стигна се до там да си пишем на латиница, защото, видите ли, всички по този начин вършат, тъй като е съвременно “, обърна се към пловдивчани Знеполският свещеник Арсений по време на днешните тържества.

Сутринта той отслужи празнична литургия в храма " Св. св. Кирил и Методий ", насочи одобрение на пл. " 11 май " пред Хуманитарната гимназия и поведе празничното шествие по Главната улица.

Знеполски свещеник Арсений посочи, че вместо да се опираме на родните достижения, тръгваме по наклонената повърхност на чуждопоклонничеството. Духовникът изрази страдание, че в актуалното общество има масирана замяна на полезности: подменяме словото с думите, мъдростта – със знанието, знанието – с информация, и по този начин, до момента в който загубим живота си в живеене. Заменихме единодушието с консенсус, работата – с бизнес, само че не сме станали нито по-сговорчиви, нито по-работливи, означи свещеник Арсейни.

Ето какво сподели той в приветствието си за 24 май:

„ Денят е предназначен за държавно и всенародно честване на нашата култура и просвета и на славянската книжовност. Днес светата черква молитвено се причислява към светлината на празника в измолването на мирни и благословени дни и години за нашия православен народ, за неговия продължаващ във времето нравствен и културен прогрес.

Почитаме, прекланяме си и благоговеем пред облиците на равноапостолните братя и на всички техни възпитаници, които и в този момент се трудят на попрището на духовността и държавността, на просветата и културата. Трудът на всички модерни приемници на светите братя във времето е залог за пребъдването на нацията.

Но въпреки че отдаваме най-голяма респект към паметта на Светите братя и възхваляваме тяхното равноапостолно и просветително дело, постоянно в ежедневния си живот в действителност тръгваме по наклонената повърхност на чуждопоклонството. Изобщо в актуалното ни общество се следи една масирана замяна на полезности. Подменяме словото с думите. Подменяме мъдростта със знанието. Знанието подменяме с информация. И по този начин – до момента в който загубим живота си в живеене.

Заменихме единодушието с консенсус, работата – с бизнес, само че не сме станали нито по-сговорчиви, нито по-работливи.

Странно е несъгласието сред синовната респект, с която църквата се прекланя пред паметта и делото на Светите братя, и светотатското отношение към езика, който те ни завещаха. Стигна се до там да си пишем на латиница, защото, видите ли, всички по този начин вършат, тъй като е съвременно.

Чрез славянската книжовност се отвориха духовните ни очи за избавителната Христова религия. Чрез нея получихме осиновение от Бога. Влязохме в редиците на културните нации и години наред имахме място и роля измежду православните нации. Нека не отхвърляме делото на Светите братя с лека ръка, да не продаваме първородството за чиния леща, а да съхраним езика си, своята книжовност и православна религия, с цел да се съхраним като народ, като страна и като нация!

Особен ден е за нас през днешния ден. Защото в този ден възпоменаваме нашите извори – същите тези духовни и културни извори, които са определили историческия профил на нацията и на народа ни. Днес, говорейки за тях, се устремяваме в бъдещето, тъй като светите равноапостолни Кирил и Методий освен ни изясняват за какво сме такива, каквито сме, само че и ни приказват по какъв метод е належащо да строим нашето бъдеще – бъдеще върху основата на истината, която е у Бог. И ние би трябвало да знаем за всичко това, с цел да не загубим тази същата стратегия за развиване – стратегия, която е била заложена с помощта на подвига на Кирил и Методий, с помощта на която ние сме народ, а не племе. Благодарение на която имаме книжовност, а не черти и внезапни. Защото да си българин е най-хубавото нещо. Защото и ний сме дали нещо на света – на вси славяни книги да четат!

В този ден мислите ни и нашите молебствия са с всички просветни и културни дейци, работещи безрезервно на духовно-просветното и културното занятие. Това са българските учители, учениците и студентите, които и през днешния ден се образоват в духа и традициите, положени в миналото от Светите братя. Защото те, нашите деца, са бъдещето на България, и ние имаме вяра, че измежду тях са новите приемници и продължители на великото и в действителност свято и равноапостолно дело на българските и славянски просветители. На всички тях всесърдечно пожелаваме здраво здраве и сили, старание в усвояването на преподаваните познания и откровена наслада от напредването им в науката, просветата и книжовността. Да благоволи Бог, щото делото и заветите на нашите богоозарени просветители да пребъдат и благочестивият ни православен народ да остава все по този начин правилен на завещаното му от всички тях и на всички наши почтени наши предшественици, тъй като оставеното от тях е залогът за нашето настояще и изключително за нашето бъдеще “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР