В деня, когато навършва 60 години, общественикът, литератор и журналист

...
В деня, когато навършва 60 години, общественикът, литератор и журналист
Коментари Харесай

Димитър Дамянов дарява в деня на своята 60-годишнина

В деня, когато навършва 60 години, общественикът, книжовник и публицист Димитър Дамянов огласи решението си да подари персонални средства за реализацията на концепцията за създаване в Пазарджик на монумент на военните репортери. Юбилярът е прочут в региона ни като културен и учебен деятел и публицист.

 Дим-Дам, както е прочут, има зад тила си осъществени доста културни и публични начинания и планове в Пазарджик и региона. Работи взаимно в Пазарджик и с Регионалната библиотека, Дружеството на писателите, РИМ и със СУ ”Г.Бенковски ”, където преподава. Като книжовник от ден на ден обръща внимание и на патриотичното образование на младите, както и на проучването на българския език зад граница в Българските неделни учебни заведения.

Последната му социална самодейност е за осъществяване на концепцията за изграждане в Пазарджик на нов монумент, отдаден на военните репортери, български и задгранични, работили в интервала от 1876 година до 1945 г.  Като ръководител на Обществения предприемчив комитет той поставя доста старания този единствен паметник  на военните репортери да се издигне в центъра на Пазарджик, който, както споделя Дим-Дам, се намира сред Панагюрище и Батак, сред Шипка и Родопите и сред София и Сан Стефано!

Този публичен план на публицисти и писатели от Пазарджик към този момент е подсилен финансово и от Община Пазарджик и Министерството на защитата и се надяваме тази година да стане факт. Затова и Димитър Дамянов реши да ознаменува юбилея си с подаяние за този нов монумент!

 Юибеят е мотив да си напомним някои от общественополезните и партриотични начинания на Дим Дам. 

На 20 август 1981 година, когато се празнува „ 1300 година България ”, той осъществя концепцията си за кръщаване на първото родено бебе на този ден с царско име! И по този начин се появява Ивайло Петров -- първото бебе в Пазарджик, на новия 14 век от основаването на българската страна  …                                                                  

Има важен принос за оборудването на читалищата, музеите и центровете за самоинициатива в региона със звукозаписна и озвучителна техника, защитавайки плана пред Министерството на културата в конкуренция с другите области …  Затова и през днешния ден може да се похвали, че го помнят и почитат доста от общинските културни дейци, музейни уредници, библиотекари и секретари на читалища от региона …

През 1983 година се заема с изследователска  работа на терен, с цел да изследва и опише изцяло диалекта на град Ракитово под научното управление на проф. Тодор Бояджиев и доктор Красимира Колева. Този езиковедски труд пази в Шуменския университет през 1985 година и до момента е единствения в България … Затова има желание да го издаде и като книга: „ Диалектът на град  Ракитово, Пазарджишко ”. А през днешния ден към този момент е и доста мъчно да се изследват локалните приказва, заради мощните миграционни процеси и въздействието на съвремието върху локалната езикова среда …

  От 1982 година Дим Дам е член на Съюз на българските журналисти, а през днешния ден членува в пловдивско журналистическо сдружение „ Европрес ”.

Като ръководител на Българо – Гръцкото сдружение - Пазарджик провежда и няколко изложения в София и Пазарджик, взаимно с Община Пазарджик, Гръцката фондация за просвета и РИМ - Пазарджик. Сред тези прояви са първите празници „ Дни на България " в гр. Патра, фотоизложбата  „ Е 79 “ -- февруари 2012 година, на гръцки и български фотографи в границите на музикалния фестивал „ Зимни музикални вечери “ – Пазарджик, изложбата „ Градът на птиците “  в София  през април 2012 година, отдадена на 10 - годишните археологически изследвания на могилата в село Юнаците, изложбата „ Новият музей на Акропола във фоайето на община Пазарджик, взаимно с Община Пазарджик и Гръцката фондация за просвета ; 

През последните 20 година, с изключение на с педагогическа активност, Димитър Дамянов се отдава на документалистиката и на проучвателската публицистика. Затова през 2015 година предлага  да се издаде  като книга един неизвестен и непубликуван до момента теоретичен труд – литературоведско проучване за творчеството на К. Величков и италианския му интервал с създател доктор Надежда Бонева. И за негова радост  Община Пазарджик  издаде за първи път като книга „ Непознатият Константин Величков ” през септември  2017 година,а Димитър Дамянов става неин  редактор и оформител!

 Да му е честита годишнината и да е противоречива активността му!     

На фотосите:

1. Димитър Дамянов

2. С професорите-историци Пламен Павлов и Милко Палангурски на конференцията " Град и памет ", октомври 2016

3. С ръководителя на СБП   Боян Ангелов в Пазарджик
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР