В Давос лидерите на най-могъщите държави заговориха за т.нар. Болест

...
В Давос лидерите на най-могъщите държави заговориха за т.нар. Болест
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: Болестта Х е само хипотеза

В Давос водачите на най-могъщите страни заговориха за така наречен " Болест Х ". За нея заприказва и генералният секретар на СЗО, който акцентира смисъла на подготовката за „ Болестта Х “. Той изрази вяра, че до май тази година страните ще реализиран световно съглашение за битка с пандемиите, с цел да се оправят с този " общ зложелател ".

Това обаче породи голям брой теории на конспирациите.

Темата разяснява някогашният шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев:

" Никой нищо не крие - през 2018 година за първи път се заприказва за Болестта Х. Това е догадка за някакво ново заболяване, което може да аргументи пандемия и за което би трябвало да сме готови. Най-вероятно някаква разновидност в някакъв извършител на зооноза - заболяване при животните, да се трансферира към индивида. "

Коронависусът беше почти това и откакто от 2018 година се приказва за нещо сходно, през 2020 година трябваше да сме по-подготвени, счита Кантарджиев.

Друга " Болест Х " е маймунската шарка, сподели вирусологът. Националният център по заразни и паразитни заболявания е имал подготвена диагностика и по тази причина е овладял първите случаи у нас. За съответната подготовка на центъра се е работело години преди този момент, уточни професорът.

" Продължаваме да работим, с цел да имаме диагностика на всички съществуващи заболявания по света и в случай че някой се върне от чужбина болен или по някакъв метод се внесе някаква зараза, да сме наясно защо става дума ", означи той.

„ На няколко пъти сме се сблъсквали с Болест Х “, разяснява Кантарджиев, акцентирайки като образец писмата с антракс, изпращани от психичноболен човек в Съединени американски щати след атентата на 11 септември.

" Тогава починаха единствено 5-6 души, само че бяха изследвани над 100 000. Около 40 000 души взимаха антибиотик профилактично най-малко един месец - това са всички хора, които са били по пътя на тези писма ", добави той.

Според Тодор Кантарджиев сега България е готова за диагностика и преодоляване на епидемиологични болести.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР