В четвъртък в Пекин ще се проведе среща на високо

...
В четвъртък в Пекин ще се проведе среща на високо
Коментари Харесай

Китай и Европа в среща за глобалните икономически проблеми

В четвъртък в Пекин ще се организира среща на високо ниво сред Китай и Европейския съюз, както беше оповестено от китайското външно министерство в понеделник.

Дневният ред на срещата включва разискване на взаимни стратегически и световни стопански въпроси от интерес.

Подчертавайки партньорството сред Китай и Европа, представителят на външното министерство Ван Уенбин посочи общите им ползи, заявявайки :

Очаква се по време на срещата на върха президентът Си Дзинпин да беседва с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както удостовери Ванг.

Предстоящата среща на високо ниво следва поредност от такив срещи сред Европейски Съюз и Китай в Пекин през предходните месеци, чиято цел е да се ориентират в сложността на техните връзки и да дефинират областите на взаимно единодушие. По-рано тази година европейският блок пое ангажимент да понижи зависимостта си от Китай, като обмисля баланс сред намаляването на риска и съдействието, изключително при решаването на въпроси като изменението на климата.

През септември Европейски Съюз се съгласи да сътвори механизми за разрешаване на разногласия по време на визитата на комисаря по търговията Валдис Домбровскис в Пекин. Това решение беше взето малко откакто Европейската комисия стартира следствие на евентуалното налагане на мита върху вноса на евтини китайски електрически автомобили, за да отбрани производителите от Европейски Съюз. Впоследствие, през идващия месец, дипломатът на Европейски Съюз Жозеп Борел изрази упованието на Брюксел за взаимност от страна на Китай по геополитически въпроси и в региона на търговията, което значи сериозния метод на Европейски Съюз към техните връзки.

Неотдавна Китай разгласи краткотрайно безвизово пътешестване за жителите на някои страни, в това число Франция, Германия, Италия и Нидерландия.

Въпреки че полемиките бяха съсредоточени най-вече върху търговията, стопанската система и политиката, Филип Дам, шеф за Европейски Съюз в Human Rights Watch, прикани Мишел и Фон дер Лайен да извърнат внимание на нарушаванията на правата на индивида по време на контактите си с Китай.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР