В четвъртък сутринта руският газ започна отново тече през най-големия

...
В четвъртък сутринта руският газ започна отново тече през най-големия
Коментари Харесай

Доставките на руски газ за Европа през Северен поток 1 са подновени

В четвъртък сутринта съветският газ стартира още веднъж тече през най-големия водопровод сред Русия и Германия след 10-дневното спиране заради годишна поддръжка, заяви операторът на газопровода, което отслаби опасенията, че интервалът на профилактика ще бъде продължен, оповестява Ройтерс.

Тръбопроводът транспортира 55 милиарда кубически метра газ годишно под Балтийско море и беше спрян от 11 до 21 юли за годишна поддръжка.

На уеб страницата на оператора Nord Stream AG физическите газови потоци бяха 29 284 591 киловатчас за час (KWh/h) в часовия диапазон 07.00-08.00 българско време, откакто преди този момент беше регистрирано нулево подаване на синьо гориво.

На 10 юли, последния ден на работа преди началото на годишната профилактика, газовите потоците бяха на почти същото равнище - малко над 29 000 000 kWh/h.

Говорител на австрийската енергийна компания OMV пък сподели, че " Газпром " е алармирал, че ще достави към 50% от контрактуваните размери газ в четвъртък, равнища, които бяха следени и преди прекъсването на " Северен поток 1 " преди 10 дни, оповестява БНР.

Европа беше на ръба на газова рецесия по отношение на рестартирането на газопровода " Северен поток 1 " след неговата годишната поддръжка, което накара европейските държавни управления да се приготвят за възможни спомагателни съкращения на доставките на фона на икономическия отговор на Кремъл по отношение на поддръжката на Европейски Съюз за Украйна по отношение на съветската инвазия в страната.

Германия и Европейски Съюз като цяло са подвластни от съветските изкопаеми горива от години и имат широкообхватни опити да се извърнат д понижат тази взаимозависимост. От март насам Европейски Съюз контракти нови газови покупко-продажби със Съединените щати и Азербайджан и организира договаряния с Израел и Катар.

Говорейки в сряда, ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен сподели, че Русия изнудва Европа и употребява силата като оръжие.

Въпреки новината, че потоците са обновени, Европейски Съюз ще продължи да работи по проектите си за изключителни обстановки при положение на цялостно прекъсване на доставките на газ от Русия. В тази връзка Комисията изиска от 27-те страни членки на съюза да понижат потреблението си на газ с 15% от 1-ви август тази година до 31-ви март 2023 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР