В четвъртък Международната агенция по енергетика (МАЕ) направи допълнителна възходяща

...
В четвъртък Международната агенция по енергетика (МАЕ) направи допълнителна възходяща
Коментари Харесай

МАЕ повиши прогнозата си за търсенето на петрол през 2024 за трети път

В четвъртък Международната организация по енергетика (МАЕ) направи спомагателна възходяща проверка на прогнозата си за ръстa на търсенето на нефт през 2024 година, макар че тя остава доста по-ниска от упованията на групата производители ОПЕК.

Новата проверка на основаната в Париж организация, която е третата възходяща подред в границите на няколко месеца, планува, че през 2024 година международното ползване на нефт ще нарасне с 1,24 млн. барела дневно спрямо прогнозата на ОПЕК за 2,25 млн.

През последните години МАЕ и ОПЕК се сблъскаха по въпроси като дълготрайното търсене и нуждата от вложения в нови доставки.

Последната възходяща проверка на организацията, която е със 180 000 барела на ден повече от предходната прогноза, е обвързвана с подобряването на международния стопански напредък и по-ниските цени на суровия нефт през четвъртото тримесечие плюс разрастващия се нефтохимически бранш в Китай.

" Консенсусните стопански вероятности се усъвършенстваха ненапълно през последните няколко месеца в резултат на неотдавнашния миролюбив завой в политиката на централните банки ", показват от МАЕ в януарския си отчет, представени от Reuters. " Спадът на цените на петрола през четвъртото тримесечие на 2023 година работи като спомагателен попътен вятър ".

Цените на петрола започнаха годината със слаби темпове, защото несигурността в търсенето компенсира въздействието на новия кръг от съкращения на доставките от страна на ОПЕК и нейните съдружници, известни дружно като ОПЕК+, както и възходящото напрежение в Близкия изток.

В четвъртък петролът вид „ Брент “ се търгуваше за към 78 $ за барел, като през 2023 година загуби към 10% и приключи годината на 77,04 $.

МАЕ съобщи, че предстоящото понижаване на половина на темпа на повишаване на търсенето на годишна база през 2024 година е резултат от съвсем приключилото възобновяване след пандемията, слабия стопански напредък в огромните стопански системи, подобренията в енергийната успеваемост и бурното развиване на електромобилния парк.

Опасения на пазара

Нарастващото геополитическо напрежение в Близкия изток, на който съгласно МАЕ се пада една трета от международната морска търговия с нефт, разтревожи пазарите.

Нападенията на съюзените с Иран хутски милиции против кораби в Червено море от ноември насам забавиха търговията сред Азия и Европа и разтревожиха огромните сили при ескалацията на войната сред Израел и „ Хамас “.

Това би могло да наруши потока на нефт през основни търговски контролно-пропускателни пунктове, макар че все по-голям брой корабособственици отклоняват товари от Червено море.

Ако не се стигне до обилни разстройства в петролните потоци, показват от МАЕ, " пазарът наподобява относително добре екипиран през 2024 година ", макар че ОПЕК и по-широкият алианс ОПЕК+ приложиха серия от съкращения на добива от края на 2022 година насам. Ново редуциране за първото тримесечие влезе в действие този месец.

Макар че тези съкращения могат да наклонят пазара към дребен недостиг при започване на годината, МАЕ предвижда, че мощният растеж от страна на производителите отвън групата ОПЕК+ - в това число Съединени американски щати, Бразилия и Гвиана - може да докара до забележителен остатък, в случай че спомагателните доброволни съкращения бъдат анулирани през второто тримесечие.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР