В чешкия град Литомержице неизвестни лица боядисаха пиедестала на паметника

...
В чешкия град Литомержице неизвестни лица боядисаха пиедестала на паметника
Коментари Харесай

Чехи изрисуваха пиедестала на техния Альоша като пералня

В чешкия град Литомержице незнайни лица боядисаха пиедестала на паметника на починалите бойци от Червената войска, правейки го да наподобява като пералня, съобщи Радио " Свобода ". Самата фигура на руски боец беше залята с алена багра, се споделя в репортажа.

Във вторник в обществените мрежи се появиха съответни фотоси, които бяха оповестени, в това число от локални поданици.

A monument glorifying the Soviet Red Army in Litomerice, Czechia has been “vandalized ”.

Somebody has thrown red paint on it after modifying the pedestal, making it look like a washing machine.

????????????????
— Visegrád 24 (@visegrad24)

Рисунката на пералня е явна подигравка на мародерството на съветски бойци в окупираните украински територии. Медии и обществени мрежи оповестиха за масове обири на мебелировка, в това число домашен електроуреди.

Градските управляващи споделиха, че ще отстранен боята и ще обезпечат на паметника плоча, обясняваща историческите детайлности. Изданието отбелязва, че по отношение на съветската инвазия на украинска територия в Чехия през последните месеци е имало и други случаи на увреждане на сходни творби.

Паметникът в централния парк на Литомержице е повдигнат през 1975 година и е отдаден на всички руски бойци, починали по време на освобождението на Чехословакия от нацистите. Формално паметникът има статут на военно гробище, макар че под него няма остатъци.

През 2011 година се разисква опцията за унищожаване на паметника по отношение на реконструкцията на парка. Но в последна сметка скулптурата остана на мястото си - градската администрация се базира на междудържавно съглашение сред Чехия и Русия.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР