В частта приватизация много сме закъснели. Ние раздържавихме всичко. Ако

...
В частта приватизация много сме закъснели. Ние раздържавихме всичко. Ако
Коментари Харесай

Емил Караниколов: Държавата може да увеличава заплатите и го прави в бюджетната сфера

В частта приватизация доста сме закъснели. Ние раздържавихме всичко. Ако преди 30 години, преди да стартира и всеобщата приватизация, боновата, касовата, всичките форми, имаше политическо решение това да не се прави, да се запазят предприятията, евентуално това в този момент щеше да е добре, само че задавам въпроса за какво тогава го направихме. Тогава причините са били, че тези предприятия не могат да устоят на конюнктурата международната и банкрутират. Спомняте си и Световната банка, и не знам някое държавно управление, без значение какво е било тогава, Съюз на демократичните сили, Българска социалистическа партия, разнообразни форми, да са били срещу приватизацията.

Това сподели в предаването „ Беновска пита” по Канал 3 министърът на стопанската система Емил Караниколов. „ Ние елементарно ще създадем сдружение, елементарно ще създадем компанията, стратегически, безусловно всичко. Как ще пробием на пазарите? Дори да е доста добра компанията, на нея й трябват години, години да пробие на пазарите. Затова дано да оставим бизнеса, вложителите, дребните и междинните предприятия да работят и те да пробиват, а страната – и опозицията, и държавното управление, и ръководещите, да основават нужните условия те да могат да вършат бизнес”, сподели още той. „ Каквото и дружество да създадем сега, ние би трябвало да му осигурим запас. Това, което споделих – ние не можем да пробием незабавно на пазара. Добре, вършим нова компания, доста новаторска, на нас ни би трябвало време да пробием на пазара. Закъсняла е тази идея”, разяснява Караниколов.

”Нека първо да кажем, че компании напущат на всички места. Да, беше упоменато, само че дано да посочим по какъв начин са обективните обстоятелства. Да уточним, че не са 4 компании, а са 2. Каква е разликата, ще кажа първата. Първата компания се занимава в текстилното произвеждане. Имат няколко заводи, само че въпреки всичко работят в действителност много хора там – сред 1400 и 1800 индивида. Нека обаче да погледнем тази компания още от предходната година, техните доклади. Първо анализът, който демонстрира, че главният им клиент има спад на техните продажби, който не е българска компания, изобщо не е в България, т.е. те нямат поръчки. Второто, което е доста забавно е, че те пишат, че имат проблем с работната ръка още предходната година, запетайка и с увеличението на заплатите”, сподели министърът на стопанската система.

„ Въпросът е следното – на всички места се търсят хора, така че има, само че няма по какъв начин ти да задържиш хора със заплати от 500-600 лв. в случай, че приходите се подвигат. Тя сега минималната заплата е 560. Разбира се тук има упреци, бизнесът споделя за какво вдигнахте минималната работна заплата без да го съгласувате с нас, а единствено примерно със синдикалните организации. Аз мисля, че програмата на държавното управление е ясна – до 2021 година минималната работна заплата би трябвало да е 650 лв.. Ние имаме ангажимент към бизнеса, само че имаме ангажимент към служащите, които желаят да им се усилват заплатите. Държавата действително в бранша, където се заплащат заплати има към 30%. 70% шеф в страната е бизнесът, на който сме му признателни за това нещо, което прави. Държавата може да усилва заплатите и го прави в бюджетната сфера, само че страната няма различен лост, с изключение на да усилва минималната работна заплата, което и направихме, само че това е наше обвързване. Но вижте, ние към този момент не сме бананова република. Тук идват съществени вложители. Да, някои споделят, вложенията са спаднали отпреди 10 години. Приватизация – купуваш нещо за 10 лв., нарязваш го, на другия ден печелиш 100, банкова система, застрахователна система, фотоволтаици. Сега вложенията са в действителния бранш. Защо не се сподели на конгреса. Да, 2 компании, 4 напущат, за какво не казахме, че предходната година се откриха фабрики, за какво пристигнаха „ Леони “, за какво пристигнаха „ Язаки “, за какво пристигнаха двете производства за самолетни елементи, автомобилния бранш. Изключително – към 200 милиона вложения единствено за предходната година, 3200 работни места. Как стартира тази година? Във Враца инвестиция за 22 милиона. Очаква се там до края да бъдат назначени 1000 работни места. Видяхте в Димитровград отваряме още веднъж произвеждане, експорт, това е извънредно значимото. Но ние си затваряме очите за хубавите неща. Разбира се, държавното управление не би трябвало, това са 1600 индивида, 1600 човешки ориси, само че това е – ние ще доведем вложители, които могат да заплащат заплати и да са конкуренция с други вложители, с цел да усилват доходите”, показа Емил Караниколов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР