В британския в. “Обзървър” бе публикувана статия за премиера Кирил

...
В британския в. “Обзървър” бе публикувана статия за премиера Кирил
Коментари Харесай

Обзървър: Петков иска Гешев да подаде оставка, въпреки че няма правомощия това да се случи.

В английския в. “Обзървър” бе оповестена публикация за премиера Кирил Петков от брюкселската репортерка на медията Дженифър Ранкин.

Кирил Петков не е характерен български министър председател. 41-годишният бизнесмен с бизнес с пробиотици и приключил Harvard Business School е новопостъпил в политиката. Той е цялостна диаметралност на Бойко Борисов, едрият някогашен телохранител, който доминираше българската политика в продължение на 12 години, до момента в който не подаде оставка предходната година след траяли месеци улични митинги против корупцията.

След три парламентарни избори за осем месеца новосъздадената от Петков партия „ Продължаваме промяната “ пристигна на власт отпред на четирипартийна коалиция, обещавайки да се оправи с най-пагубния проблем на България: корупцията.

Пред Observer Петков сподели, че желае да изкорени корупцията по време на четиригодишния си мандат.

„ Не споделям понижаване на корупцията, споделям цялостно премахване “, сподели той и добави, че се надява България да бъде учебникарски образец за това по какъв начин корупцията може да бъде отстранена за малко време. „ И не мисля, че е толкоз мъчно. България има 6,5 милиона души – това не е толкоз голяма страна – тъй че това, което наподобява като непреодолима задача за доста огромна страна, не мисля, че е по този начин за България.”

Той приказва преди полицията да задържи Борисов и, съгласно известията, да претърси дома му в четвъртък, откакто новосъздадената европейска прокуратура разгласи, че е почнала 120 следствия за измами с еврофондове в страната. Длъжностните лица не прецизираха обвиняванията против Борисов, който в предишното е бил упрекнат в корупция и постоянно е отричал непозволени дейности.

Решението на основния прокурор на България Иван Гешев да освободи Борисов от ареста без обвиняване, откакто съобщи, че е разкрил процедурни пропуски и че някогашният министър председател не може да бъде арестуван повече заради липса на доказателства, провокира остри рецензии от страна на държавното управление.

Изправени сме пред следващия бойкот от страна на прокуратурата, ръководена от Иван Гешев, сподели Петков.

Говорейки с нас преди ареста на Борисов, Петков се разграничи от своя предходник. Борисов, сподели той, трябвало да подписа покупко-продажби с „ олигархичната система “, с цел да резервира властта. За разлика от тях, които постановиха „ голяма хигиена “ за това кой може да се причисли към партията “Продължаваме промяната”, която той основал дружно с неговия съученик, приключил Харвард, Асен Василев, в този момент финансов министър. „ Ние сме самостоятелни, започваме на чисто, не подвластен от никого.”

Седейки на масата на Европейски Съюз, България ще отстоява демократичните стандарти, сподели той.

„ Отсега нататък ще видите България да приказва за върховенството на закона като в действителност мощен бранител. Първото нещо е, че би трябвало да се вгледате в себе си и да се уверите, че вършите своята работа, преди да сочите с пръст.”

Той сложи въпроса за какво Вашингтон, а не София, наложи наказания на българския олигарх, медиен магнат и политически сив кардинал Делян Пеевски, за който се твърди, че е направлявал Борисов зад кулисите.

Съединени американски щати разказват Пеевски като човек, който „ постоянно се е занимавал с корупция, употребявайки търговия с въздействие и подкупи, с цел да се защищити от публичен надзор и да упражнява надзор върху основни институции и браншове в българското общество “.

„ Мисля, че би трябвало да повдигнем вежди за това за какво някой от 8000 км може да види по-ясно значими корупционни прояви ", декларира Петков, и локализира виновността в София: „ Първо би трябвало да разгледаме за какво прокуратурата в България си затваря очите за това. “

Петков желае Гешев да подаде оставка, макар че няма пълномощия това да се случи. Миналия месец министър председателят връчи на Гешев лист с 19 лица, свързани в медийни известия с корупция по високите етажи на властта, и сподели на прокурорите да си свършат работата.

Луиза Славкова, шеф на Софийската платформа, която предизвиква демокрацията, дефинира решението на Петков да съобщи имена като невиждано. „ Те [правителството] имат потенциала да се съсредоточат върху токсичния триъгълник сред бизнес, политика и медии “, сподели тя.

Даниел Смилов от Центъра за демократични тактики в София сподели, че Петков и неговата партия имат „ капацитета да завият ъгъла, с цел да трансфорат България в страна, която редовно не е определяна като най-корумпираната страна “ в Европейски Съюз.

Проблемът за Петков е, че първичният му дневен ред е „ превзет от всевъзможни кризи”. Галопираща инфлация, продължаващ Covid – България има най-ниския % на имунизиране в Европейски Съюз, както и война в Европа. България не споделя сухопътна граница с Украйна, само че не може да избегне резултатите от спора в съседство. Войната е тежък проблем за обединението, защото някои членове исторически са проруски, макар че всички от тях осъдиха нашествието. „ Това, което ги сплотява, е тяхната позиция против корупционните дейности на предходното държавно управление, само че по някои други въпроси има меко казано напрежение “, сподели Смилов.

По-рано този месец българският министър на защитата Стефан Янев беше уволнен, откакто отхвърли да опише съветската инвазия като война.

България до момента поддържаше глобите на Европейски Съюз против Русия, само че се опълчва на възбраната за импорт на съветски нефт и газ, позиция, подкрепяна и от Германия и Унгария.

„ Ние сме най-зависимата от страните от Европейски Съюз [от] съветския газ. Понякога сме 100% подвластни, което е потресаващо”, сподели Петков.

Той се надява да види построяването на газова интерконекторна връзка и дълго отлагания 182-километров водопровод, свързващ България с Гърция, приключен до лятото, довеждайки по-евтин газ от Азербайджан и разрушавайки монопола на Русия.

България поддържа филантропичната помощ и пази вероятностите на Украйна за участие в Европейски Съюз, само че изключва изпращането на оръжия.

Въпреки проевропейските акредитации на Петков, Славкова твърди, че към момента има неизясненост в връзката на обединението по отношение на външнополитическата ориентировка на България, изключително в подтекста на „ медийно пространство, което не приема съществено опитите за дезинформация на Русия в продължение на доста години “.

Тя счита, че България е в повратна точка, сравнима с края на 90-те години, когато след десетилетие на неустойчивост след рухването на Берлинската стена страната избра западен път. „ Чувства се като исторически миг за страна като България, като че ли сме в миг, в който съвсем би трябвало да решим отначало, че сме част от НАТО и Европейския съюз.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР