В Боливия днес се произвежда първият тур на президентските избори.

...
В Боливия днес се произвежда първият тур на президентските избори.
Коментари Харесай

Ево Моралес се бори за четвърти президентски мандат на изборите в Боливия

В Боливия през днешния ден се създава първият тур на президентските избори. В тях досегашният президент Ево Моралес се бори за четвърти мандат. Той към този момент е 14 години на власт и на 59 години в този момент е най-възрастният настоящ президент на страна в Латинска Америка, отбелязва Франс прес.

Основен съперник на Моралес е някогашният президент Карлос Меса. Той е на 66 години и беше боливийски водач от 2003 до 2005 година Историк е, само че е градил кариера в публицистиката - област, в която печели редица награди.

Различни допитвания дават или дребна преднина на Моралес пред Меса, или еднакъв резултат за двамата на първия тур, съобщи Асошиейтед прес. Според едно от тях и двамата отиват на втори тур, като Моралес ще получи на първия тур 32 %, а Меса - 27 %. Друго допитване отрежда по 36 % на всеки един от двамата.

Икономическият напредък на Боливия един от най-силните в района - 4,2 % през 2018 година, съгласно данни на Световната банка. Това се дължи главно на национализацията на бранша на въглеводородите, решена от Моралес през 2006 година и на внимателна икономическа политика. Обществените доходи от въглеводородния бранш набъбнаха от 673 милиона $ през 2005 година на 2,28 милиарда $ през предходната година. Държавният надзор се разгръща и върху телекомуникациите, пенсионните фондове, водноелектрическите централи, летищата и минния рандеман.

Благодарение на постъпленията на средства държавното управление влага в обществени стратегии и публични инфраструктури. Въпреки че Боливия е богата на минни запаси, тя си остава една от най-бедните в района. Но бедността въпреки всичко отстъпва. През 2010 година небогати са били 45 % от популацията, а предходната година - 34,5 %, съгласно данни на Световната банка, показва Франс прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР