В близко бъдеще руските Военно-космически сили ще получат цели две

...
В близко бъдеще руските Военно-космически сили ще получат цели две
Коментари Харесай

Леонид Ивашов: Воронеж в Далечния изток ще следи цяла Аляска, заедно с Япония

В близко бъдеще съветските Военно-космически сили ще получат цели две спомагателни радиолокационни станции за предизвестие за ракетна офанзива „ Воронеж “. Строителството е в разгара си: както на юг, по този начин и на север. Далечният изток е на практика ново направление за наблюдаване на хоризонта, защото „ Воронеж “ е далекобойна задхоризонтна радарна станция.

Станциите от този вид са наземният ешелон на съветската система за предизвестие за ракетен удар. Те събират информация за изстрелвания на ракети и галактически обекти. С тяхна помощ е допустимо да се наблюдават ракетни офанзиви на съветска територия. Станциите основават към страната ни „ непрестанно радарно поле за следене на балистични цели “, сподели на форума „ Армия-2022 “ генералният конструктор на системата за предизвестие за ракетно нахлуване Сергей Боев.

Генерал-полковник, президент на Академията по геополитически проблеми Леонид Ивашов счита, че станциите за разкриване на летящи цели са мощна отбранителна преграда:

Но правилото на деяние на всеки локатор е " венчелистче ", което значи, че има невидими зони, в които не може да бъде открит летящ обект. Затова те са поставяни високо в планината, тъй че да могат да покрият цялата повърхнина. Но е доста мъчно.

Освен наземните радари, нали и спътниците работят в орбита?

Така се построява многослойната отбрана: на къси дистанции, на междинни и на дълги. Като цяло работят доста фактори. Но даже някакъв изумителен, новоизобретен детайл в системата за защита и сигурност не може да играе решаваща роля - цялата система би трябвало да работи. Всички сфери би трябвало да си взаимодействат дейно.

Тогава виждаме до какво води самохвалството с нашата " цялостна сигурност ". Това също обезсърчава популацията.

Но в този момент съм в Крим и тази заран в региона на Джанкьой, покрай село Майское, имаше пожар - още веднъж детонации. Да, това е гранична зона със специфична интервенция. Но виждаме, че в Севастопол в деня на Военноморски сили беше изпратен дрон, от който беше пуснато взривно устройство. Така че няма такова нещо като безспорна сигурност. Особено в този момент, когато технологиите са напреднали доста.

Все отново ситуацията не е като преди 15-20 години, когато закриха руските радари в Балтика, а също желаеха да закрият тези в Азербайджан. Имаше и радарна станция в Мукачево, за която Русия на последния стадий плащаше милион $ годишно за наем, само че и това не оказа помощ. Станцията даже се обслужваше от украински личен състав.

Радарната станция Габала в северната част на Азербайджан принадлежи към мощната серия „ Дарял “, благодарение на която, доколкото си припомням, небето се виждаше на шест хиляди километра. В планините Арагац в прилежаща Армения имаше друга станция, гледаща на по-ниски равнища. И тогава военни радари следиха вероятните цели.

И все пак това си спомняме по какъв начин Матиас Руст долетя през 1987 година и кацна на Червения площад. Просто не можете да си поставяте невъзможни задания, говорейки: „ Имаме всичко надеждно покрито! “ И с този Руст беше извършена сполучлива, блестяща спецоперация на западните специфични служби. В този полет се усеща положително познаване на нашите радарни полета и техните характерности. Тук водачът летеше сред тях като сред струи дъжд.

Когато Съветският съюз и неговата отбранителна система се разпаднаха през 90-те години, ние въобще не можахме да забележим небето. Изобщо напуснахме Севера. Те смятаха, че „ мир, другарство “, че „ и ние към този момент сме капиталисти, че да ни атакуват други капиталисти “. Там всичко се разпадна.

В края на осемдесетте години бях шеф на отдела по въпросите на Министерството на защитата на Съюз на съветските социалистически републики, по-късно при започване на деветдесетте години - секретар на Съвета на министрите на защитата на Оперативно-наблюдателно дело. Ние подготвяхме документи, в които беше препоръчано да сложим съответна задача: в случай че желаете целият шир на големия Съветски съюз да се гледа на всички височини, от ниско до високо, тогава ще би трябвало да разположите толкоз доста станции. И това ще изисква толкоз доста заводи и толкоз доста средства. Влязоха луди суми.

Тогава пред нас стоеше задачата да прикриваме въздушно рискови посоки от дейностите на противниковата авиация – единствено изключително рискови посоки.

След това пристигна Горбачов с неговото " ново политическо мислене ". Всичко това го чух от самия него на Съвета по защита. Унищожихме и намалихме всичко, предадохме на американците позиции за ракети с дребен и междинен обхват по контракта СТАРТ-1. На Горбачов не му хареса: „ Е, за какво ми броите някакви коефициенти! “. В резултат на това бяха понижени 1846 от най-новите комплекси, а американците - единствено 800 от старите си.

Политическата цел би трябвало да бъде ясно несъмнено. Трансформира се в тактика за обезпечаване на тази задача, отделят се средства, които не се крадат, а по-нататък контролът се реализира от Генералния щаб. Така работи системата.

А една ракета, даже и доста добра, не взема решение доста. Например известната ракета „ Кинжал “. В спецоперацията, по моя информация, те са употребявани единствено три пъти. Има ракети, само че нямаше самолетоносач. Слава Богу, че преоборудваха МиГ-31, Ту-22.

Но в този момент наподобява средствата са се появили. Започнаха да строят радарна станция в Далечния изток, оттатък Арктическия кръг, с цел да не летят над Северния полюс.

Имаме големи пространства. Когато говорите с опитни офицери за нашите системи за противовъздушна защита С-300 и С-400 с обхват 350 и 400 километра, в диалозите пораждат въпроси: какъв брой от тях би трябвало да бъдат сложени, с цел да се блокират всички периметри на страната? Така има ракетоопасни посоки, въздушноопасни и даже танкоопасни.

Засега станциите „ Воронеж “ дежурят основно на запад, в европейската част на страната: в Калининградска, Ленинградска и Мурманска области, в Крим, в Република Коми, в Оренбургска област и в Краснодарския край. И оттатък Урал - в Алтай, Красноярски територии, Иркутска област, локалните поданици нормално ги назовават " обект подобен и подобен " или " военна част такава и такава ". Те са създадени от концерна РТИ.

Сега " Воронеж " най-сетне би трябвало да се появи в Далечния изток, защото може да се лети от Аляска. Плюс Япония, от няколко военни бази, от които може да дохвъри нещо. А Съединени американски щати могат да задължат Страната на изгряващото слънце да предприеме нападателни дейности против Русия, както към този момент се случи с Украйна. Така че са нужни някои превантивни ограничения.

Вече има 10 станции, ще има единадесета и дванадесета. Семейството съветски стационарни задхоризонтни радиолокационни станции с огромен обхват е предопределено за разкриване на галактически и аеродинамични обекти, в това число балистични и крилати ракети.

Те работят в метровия, дециметровия и сантиметровия диапазон на дължината на вълната. Дългите талази обезпечават висок обсег на разкриване на рискови обекти, късите талази - разрешават по-точно установяване на параметрите на задачата.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР