В близко бъдеще една четвърт от доставения в Турция руски

...
В близко бъдеще една четвърт от доставения в Турция руски
Коментари Харесай

Путин и Ердоган се разбраха: Част от доставения в Турция руски газ ще се плаща в рубли

В близко бъдеще една четвърт от доставения в Турция съветски природен газ ще се заплаща в рубли. Това заяви през днешния ден съветският президент Владимир Путин на среща в Самарканд с турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган, предадоха ТАСС и Българска телеграфна агенция.

" В близко бъдеще би трябвало да влезе в деяние нашата договореност за доставките в Турция на природен газ от съветски генезис при възнаграждение на 25% от тези доставки в съветски рубли ", сподели Путин.

Той изрази вяра, че по-голямата част от храните по зърнената договорка ще отиде за най-бедните страни. Путин благодари на Ердоган за приноса на Турция в сключването на съглашението за експорт на украинско зърно. Той означи, че към този момент забележителната част от това зърно не отива при най-бедните и сподели, че се надява това да стане отсега нататък според продоволствената стратегия на Организация на обединените нации.

Турският президент Реджеп Ердоган се стреми към още по-близки финансови връзки с Русия , с цел да стабилизира проблематичната стопанска система на страната преди изборите идната година. За това осведомят турски представители, поискали анонимност, пред Bloomberg. Те показват, че измежду задачите му са ценови отстъпки и заплащания в лири за импорт на енергийни артикули.

Разходите на Турция за природен газ се чака да надвишат 50 милиарда $ тази година, като Русия е най-големият снабдител на страната.

По време на среща с съветския президент Владимир Путин в петък Ердоган е декларирал, че желае отстъпка от 25% от цената на природния газ , както и договорка, че Анкара може да заплати част от отговорностите в лири, разяснява почитан представител, непосредствено осведомен с въпроса.

Хора, осведомени с позицията на Москва, не са удостоверили диалозите за отстъпките.

Двете страни се схванаха да стартират частични заплащания в рубли, сподели по-рано предишния месец съветският заместник-министър Александър Новак.

Движението на средства към този момент е почнало. Руската държавна компания " Росатом " е изпратила към 5 милиарда $ през юли на свое поделение, което строи атомната електроцентрала " Аккую " в Турция. Трансферът е оказал помощ за подкрепянето на формалните запаси на Турция, написа investor.bg.

Очаква се Турция да запише недостиг по настоящата сметка от 47 милиарда $ в края на тази година, като слабото показване прави изплащането на задължения още по-трудно. В същото време растящите цени на електрическата енергия в международен мащаб са спомагателна тежест за така и така затруднената стопанска система.

Всяка една поддръжка би била добре пристигнала за Ердоган, чиято поддръжка от гласоподавателите е към най-ниските си равнища въобще, до момента в който инфлацията минава 80% по-малко от година преди вота през юни 2023 година

Влиянието на Русия

За членката на НАТО Турция връзките с Москва не са единствено за евентуална финансова поддръжка, само че и стратегически алианс, който може да употребява в търсене на лост за въздействие на запада.

Ердоган би трябвало да лавира в едно внимателно състояние, откогато стартира съветската инвазия в Украйна. Той се пробва да показа Турция като посредник и оказа помощ за договарянето на договорка за възобновяване на доставките на зърно от Украйна през Черно море. И въпреки да оказва помощ за въоръжаването на Киев, той обществено е защитавал Путин от глобите и е призовавал страните да не " подценяват " Русия.

Отношенията на Ердоган с Украйна, в това число снабдяването с оръжия като дронове, също отдавна тормози Москва. Анкара обаче остава основен сътрудник за Путин, защото интернационалните наказания против Русия поради нашествието прекъснаха други търговски направления и вложения. Всичко това се случва, откакто Русия и Сирия задълбочиха двустранните си връзки през последните години макар търкания към други интернационалните спорове, в това число войната в Сирия.

Ердоган също по този начин се обръща и към арабските страни от Персийския залив за финансова помощ. Финансовият министър Нуредин Небати води напъните за гарантиране на нова помощ от Катар и Обединените арабски емирства, откакто двете страни размениха суап линии с Турската централна банка, показват още турските представители.

Турските управляващи желаят сходни покупко-продажби и със Саудитска Арабия , откакто стартира стопляне на връзките по-рано тази година. Те се надяваха на развиване, когато де факто ръководещият страната принц Мохамед бин Салман посети Анкара през юни. Турските представители показват, че договарянията буксуват, само че се надяват на съживяването им този месец.

Финансовото министерство на Саудитска Арабия и Центърът за интернационална връзка на кралството не са дали отговор на питане за коментар.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР