В Берлин се проведе голяма демонстрация срещу плановете на правителството

...
В Берлин се проведе голяма демонстрация срещу плановете на правителството
Коментари Харесай

Протестите в Германия: Защо местните фермери се страхуват за оцеляването на отрасъла си?

В Берлин се организира огромна проява против проектите на държавното управление да понижи дотациите и да анулира някои данъчни облекчения за земеделските стопани. Протестите започнаха през декември и са провокирани от напъните на държавното управление на канцлера Шолц да понижи бюджетните разноски.

Това е вторият огромен митинг в границите на две седмици, с който немските фермери зрелищно демонстрират гнева си. На какво се основават страховете им за техния бранш и за какво се стигна до толкоз сериозен конфликт с държавното управление в Берлин?

От седмица страната е блокирана от гневни земеделци, които излязоха с тракторите си и блокираха автомагистрали и градове. Днес над 10 000 от тях се събират в Берлин за митинг. Причината за гнева им е прекъсването на дотациите за селскостопански дизел.

Най-вероятно ще се стигне до съглашение с държавното управление. Ще постави ли това обаче завършек на недоволството? По-скоро не.

Всъщност няма по-зависим от страната бранш от селското стопанство, като това важи за цяла Европа, а освен за Германия. Фермерите разчитат значително на дъжавни дотации, което стопира нововъведенията и промените в техния бранш. Но имат и причина да недоволстват - поради поллучаването на дъжавна помощ, те са затънали в администрация. Държавата освен предписва стандарти за запазване на околната среда и хуманно отношение към животните, само че и споделя на фермерите кои пестициди към момента могат да употребяват или по какъв начин би трябвало да употребяват влачещи се маркучи за оборски тор.

Броят на законите и наредбите е съвсем неосъществим за следене, а многочислените промени са притеснителни за земеделските стопани. За тях е мъчно да възнамеряват дълготрайни вложения в съоръжение и индустриални способи.

Към това се прибавя и поредицата от рецесии, които принудиха Германия да санира бюджета си, с цел да спре да взима заеми. Наложи се да се отрежат мнгобройни дотации, като тази за селскостопанския дизел. Тя въпреки всичко ще остане след митингите, само че недоволството от страната няма да спре, до момента в който този бранш не стартира да се реформира и да спре да зависи от държавни помощи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР