В Банско на опера през лятото – случва се за

...
В Банско на опера през лятото – случва се за
Коментари Харесай

Банско опера фест в края на лятото

В Банско на опера през лятото – случва се за девети път, само че аз бях там за първи. Всяка година все се поканвам да отида и някак все не успявах. Сега към този момент мога умерено да кажа – в случай че имате път натам, не пропускайте!

Повече от 10 години не бях ходила в Банско през лятото. Бях не запомнила лятното обаяние на града. Оказа се, че летните атракции са големи. Останах прелестно сюрпризирана от една стратегия, наречена културни обичаи и изкуство – от 6 юли до 8 септември нормално привечер може да се научиш да бродираш, да плетеш, да предеш, да тъчеш, да свириш на тамбура, гайда или да вземеш няколко урока по национално пеене или национални танци. Това, в случай че не ти се разхожда или времето е неприятно, само че другояче на всички места пъплеха хора с раници, с колела и коли. Беше цялостно и с чужденци, проведени групи и соло туристи, които денем покоряваха планински върхове, обикаляха музеи и туристически атракции в града и близките обитаеми места, а вечер изпълваха площада за следващата среща с разнообразни реализатори. И то безусловно гратис. А фестивални прояви колкото искаш! Една след друга. След джаз фестивала пристигна класиката.

В предходни издания на " Банско опера фест " свои спектакли са представяли и Русенската, и Пловдивската опера. Тази година сътрудници на общината бяха оперните театри в Стара Загора и Варна.Обикновено в първата вечер на фестивала е имало балетен театър, само че в този момент концертът се вписа разумно във възродения интерес към музиката на АББА с плана „ Класиката среща АББА “. Хитовете на фамозните скандинавци извършиха дует „ Мания “ и оркестърът на Старозагорската опера с диригент Найден Тодоров. При претъпкан площад. Дори и тези, които не бяха разбрали какво следва, минавайки се струпаха, с цел да танцуват и пеят с музикантите.

Следващата вечер „ Бохеми “ на Пучини – още веднъж със Старозагорската опера и Найден Тодоров и един прелестен състав – Милен Божков в ролята на Рудолф, Руси Ников като Марсел, Нина Божков - Мими, Елена Петрова - Мюзета, Ивайло Джуров - Колин, Теодор Петров - Шонар, Александър Марулев - Алсиндор и Бенуа. Нека да напомня, че Милен Божков и Руси Ников имат доста сполучлива кариера в чужбина, само че на драго сърце се завръщат за гастроли у нас. Руси Ников беше сътрудник на Красимира Стоянова в концертното осъществяване на операта „ Отело “ със съставите на Българското национално радио през 2015 година Тази година Милен Божков се показа за първи път в родния си град Варна като Каварадоси, а преди година дружно със Софийската филхармония показаха в концертно осъществяване „ Вилиси “ на Пучини. Преживяхме същинско наслаждение с постановката на старозагорци и с чудесните артисти на сцената!

Третата вечер показа шлагера от последния летен сезон на Варненската опера – мюзикълът „ Зоро “ по музика на Джипси Кингс, режисура на Петко Бонев и диригент Страцимир Павлов. В основните функции този път слушах различен състав Зоро - Нейчо Петров, Луиза - София Лулчева, Рамон – Калоян Лулчев, Инес – Антоанела Петрова. Както към този момент има опция да отбележа още след премиерата във Варна – прелестно готови артисти, танцьори и хор. Разбрах, че за тази режисура театърът разполага с троен състав. Явно добре е работено с всички, тъй като усещанията ми още веднъж бяха прелестни. Затова разрешавам си да ви поканя – следващата година в случай че имате опция, преживейте класическите музикални вечери в Банско!
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР