В българските училища има около 1800 дейности и няма избрана

...
В българските училища има около 1800 дейности и няма избрана
Коментари Харесай

Янка Такева и КНСБ искат часове по финансова грамотност в училищата

В българските учебни заведения има към 1800 действия и няма определена даже извънучилищна активност по тематиката " Финансова просветеност ". Това означи Янка Такева, ръководител на Синдиката на българските учители по време на конференция " Повишаване на финансова просветеност и икономическа просвета на възпитаници от 5 до 10 клас в българските учебни заведения ", провеждаща се през днешния ден в столицата.

Тя е безапелационна, че има единствено няколко часа в образованието сред 5 и 10 клас, които не са задоволителни и с тях не може да се реализира резултат. " Това значи, че тематиката " Финансова просветеност " и застраховането не стоят в обществената, трудовата, фамилната среда, което е недопустимо от позиция на едно общество ", счита Такева. Тя насочи зов да се включи тематиката, защото към този момент в системата има лектори.

От своя страна проф. Марияна Божинова, ректор на Стопанската академия в Свищов добави, че планът е важен за българското общество. 1 50 учители от 5 района на страната са подготвени във финансова просветеност, като се чака те да мултиплицират своите познания измежду учениците и учениците, разясни тя.
 Повече от 111 000 възпитаници от VII и X клас се явяват на НВО
Повече от 111 000 възпитаници от VII и X клас се явяват на НВО

Изпитът по български език и литература е на 16 юни

Божинова изиска младежите да получават във допустимо най-ранна възраст умения във финансовата и икономическата просветеност. Трябва да има знания за пенсионните фондове, за обществените фондове и други, безапелационна е ректорът.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров уточни данни на Европейския съюз, съгласно които едвам 1/3 от българите имат финансова просветеност, само че са на последно място по цифрови умения и подготвеност.

Той означи, че би трябвало да се мисли за друга настройка към " числата в учебно заведение " и отношението на учениците към тях.

Последните години с внезапното и нападателно настъпване на бързите заеми се получи отрицателен резултат в действителния бизнес. Все повече предприятия споделят, че не могат да излязат на ярко, защото служащите им слагат условия да не бъдат наети публично, защото имат бързи заеми. Това е доста притеснително, защото е обвързвано с правата на хората - счита Димитров.

Председателят на КНСБ предсказа, че цифровата валута ще стане факт след години, по тази причина би трябвало да се учи занапред от новите генерации. В тази връзка КНСБ изиска развиване на доста нови планове, свързани с добра финансова просветеност. Янка Такева посочи, че въпреки всичко би трябвало да се подчертава и върху заплатите на учителите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР