В България всеки трябва да започне да носи своята отговорност.

...
В България всеки трябва да започне да носи своята отговорност.
Коментари Харесай

Президентът: У нас трябва всеки да почне да носи отговорност

В България всеки би трябвало да стартира да носи своята отговорност. Това сподели президентът Румен Радев пред публицисти в село Славяново в отговор на въпрос за върнатото на Висшия правосъден съвет /ВСС/ решение за избор на Иван Гешев за основен прокурор.

Президентът съобщи, че дейностите и претекстовете му са напълно в пълномощията на институцията. " Оценката за професионалните и етични качества на претендентите и техния избор са напълно пълномощие на Висш съдебен съвет. Негова е и отговорността пред обществото ", акцентира Румен Радев, представен от БГНЕС.

Държавният глава уточни, че не желае да въздейства с прогнози какво ще се случи от тук нататък с избора на нов основен прокурор. По думите му отговорността е на Висш съдебен съвет, а по-късно и обществото ще даде своята оценка. " България, съгласно мен ще просперира, когато стартираме да почитаме и съблюдаваме законите ", акцентира президентът, представен от прессекретариата си.

Президентът разяснява и последните локални избори. Той означи, че огромния брой недействителни бюлетини, множеството сбъркани протоколи от СИК, множеството сигнали за корпоративен и платен избор, изчезналите преференции не могат да бъдат оценка за обикновено осъществяване на изборния развой. По думите му всичко това ерозира доверието в изборите и отблъсква жителите от урните.

" От това страдаме всички, страда най-много демокрацията ”, акцентира Румен Радев. Той посочи, че след разбор на изборните процеси ще свика среща с представителите на парламентарно показаните партии, управлението на ЦИК и органите на реда, с цел да се откри решение на казуса. " Очевидно по този начин не би трябвало да се вършат избори, в 21-ви век сме въпреки всичко ”, добави президентът.

По отношение на софтуерния развой на изборите президентът означи, че при машинното гласоподаване има защитни механизми – до момента в който гласоподавателят не попълни всички нужни полета, машината няма да допусне да завърши гласуването.

" Защо не го вършим това е различен въпрос ", разяснява президентът. По думите му българският гласоподавател ще се оправи с машинното гласоподаване, по този начин както се оправя с работата с мобилните телефони и банкоматите. " Разбира се, че ще се оправят, това са спекулации. Това е просто липса на воля да имаме транспарантни избори ", разяснява президентът.

Президентът е в харманлийското село Славяново във връзка честването на празника на храм " Св. Архангел Михаил ”. Държавният глава честити празника на всички именници, пожела здраве и професионални триумфи и на всички чиновници на Министерство на вътрешните работи в тяхната високо виновна активност. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР