В България, в целия регион до Унгария и за всички

...
В България, в целия регион до Унгария и за всички
Коментари Харесай

Енергийният министър с добри новини за цената на тока

" В България, в целия район до Унгария и за всички прилежащи страни, цената на тока е релативно идентична и по този начин ще бъде, защото сме обединен пазар. Добрата вест е, че в действителност колкото и да се приказва, че системата в България е нестабилна от позиция на електрическа енергия, това изобщо не е по този начин ", установи в изявление за Българска национална телевизия енергийният министър Александър Николов.

Според него има 15% растеж през последната година на създадената електрическа енергия, а действително в България потреблението е повишена едвам с 4%, което е един много добър индикатор за съпоставяне с действителния растеж на Брутният вътрешен продукт. 

" Фактът, че се покачва фрапантно износът, демонстрира, че нашите мощности са по-ефективни от тези на прилежащите ни страни ", добави министър Николов.

По мотив неодобрение на промишлеността, че правителството поставя таван на помощта за бизнеса заради рекордните цени на тока, енергийният министър съобщи: " Всичко, което може да се направи в рационални рамки е взето като мярка. Съвсем обикновено е да има по-високи упования от бизнеса, само че мисля, че се реализира естествен баланс. "

" Комуникацията с бизнеса ще продължи, с цел да активизираме механизмите за поддръжка ", сподели енергийният министър.

По думите му повода да има таван е, че би трябвало да има прогнозираност в бюджета, само че и таванът подсигурява и детайл на заинтригуваност и внимание от страна на самите бизнеси, които следва да следят цените, тъй че да подкрепят да не се стига до такива пикове в България.

Той добави, че сега се разискват средносрочни и дълготрайни ограничения.

" Олекотяване на процедурите за основаване на мощности за лично прилагане - т.е. много по-бързо да успее да се олекоти системата и натиска върху бизнеса, като не приказваме единствено за административна поддръжка, а за целия мост - от вложител, който да оказва помощ на дребни, междинни бизнеси до, реализация на самия план и действително фрапантно понижаване на тежестта на електрическата енергия като разход в бизнеса ", разясни министър Николов.

За да стартира да се балансира по-добре системата ще се подхващат ограничения, свързани с дълготрайното обмисляне, в това число метода за обмисляне и разходване на средства за електропреносните мрежи, добави енергийният министър.

Допълни, че не се обмислят обезщетения за бизнеса поради високите цени на природния газ защото локалният бизнес, който употребява природен газ, тази цена е доста по-ниска от цените на прилежащи страни и междинните в Европа.

Николов не разяснява в елементи наложения от Народното събрание мораториум на цените на тока поради разделянето на управляващите в страната. Каза, че това не е огромен проблем, само че ще се въздържи от това да дава оценка на решения, взети от законодателния орган.

Министърът съобщи още, че наложеният мораториум не заплашва " Топлофикация София " от банкрут, каквито опасения се появиха в медийното пространство. " Топлофикация София " е тематика, която е неглижирана в границите на 10 години и повече. Тя е покрай механически банкрут, това не значи, че сдружението ще спре да действа и не значи че софиянци ще имат усложнения с получаваната услуга, а значи, че е извънредно време да се вземат ограничения от всички заинтригувани страни ", уточни Александър Николов.

По отношение на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " действието на предприятието е доста положително, само че се чака то да усъвършенства активността и разноските си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР