В България в момента се очертават два основни проблема, свързани

...
В България в момента се очертават два основни проблема, свързани
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Последните правителства не се борят реално с инфлацията

В България сега се обрисуват два съществени казуса, свързани с стопанската система, сподели Дацов, който е и член на Фискалния съвет. Единият са лимитираните вложения у нас и в Европа, съчетани с оскъдния капацитет за стопански напредък.

 

Демографският проблем пък утежнява обстановката с неналичието на работна ръка.

 

През последните 15 години съотношението сред вложенията в страната и Брутният вътрешен продукт нормално е сред 18 и 22 %. Когато равнището на вложения е в тези граници, моделите демонстрират, че рядко е допустимо икономическият напредък да е над 3% на година.

 

Любомир Дацов изясни, че е значимо да има политически водачи, които да поемат риска от взетите решения за развиване и те да не се трансформират непрестанно. Движението по инерция също няма да реши проблемите в стопанската система и по тази причина е нужна политическа воля.

 

Неговото мнение е, че демографията дефинира от ден на ден привлекателността на вложенията. В същото време изкуственият разсъдък и новите технологии ще трансформират структурата на стопанската система.

 

“За тази година чакаме от Министерството на финансите да има 14 милиарда евро вложения в страната ни. Съмнявам се обаче, че това ще стане. Но, в случай че желаеме да бъдем признати в еврозоната, би трябвало още веднъж да съблюдаваме правилото и бюджетният недостиг да не надвишава прага от 3% “, означи финансистът.

 

В тази обстановка има, съгласно него, две благоприятни условия – или съществено повдигане на налозите от страна на държавното управление, или орязване на стратегиите за вложения.

 

Според Дацов: “Държавата показва активност, само че действително не се бори с инфлацията. Същото нещо, което правеха предходните държавни управления – последното постоянно, след това служебно и в този момент новото служебно държавно управление, е единствено проява, а не действителна битка с инфлацията ”.

 

Колкото до инфлацията, тя е два вида – от една страна има прекомерно доста пари, напомпани от централните банки, а от друга – незадоволително предложение поради прекратени вериги на доставки и променено ползване.

 

По думите на Дацов: “Свиване на потреблението, повдигане на налозите и уравновесени бюджети са измежду ограниченията за справяне с инфлацията ”.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР