В България са едни от най-красивите езера. Макар водното богатство

...
В България са едни от най-красивите езера. Макар водното богатство
Коментари Харесай

Топ 5 на най-красивите езера в България

В България са едни от най-красивите езера. Макар водното благосъстояние на страната ни да не е огромно спрямо това на редица други европейски страни и да е разпределено неравномерно, реките и езерата в България са извънредно известни, защото очароват със спиращи дъха живописни изгледи, неповторима природа и основани отлични условия за отдих, туризъм, лов на риба и водни спортове в и към тях.

Около изкуствените езера – язовирите в страната ни са се оформили курортни селища – едни от най-посещаваните у нас от туристите. Те също чакат своите жадни за природа и дива хубост гости, с цел да пленят сетивата им с хубостта си.

 Топ 5 на най-красивите езера в България

Топ 5 на най-красивите езера в България

1.Седемте Рилски езера

 езера Топ 5 на най-красивите езера в България фотография: pinterest

Не едно, ами цели седем езера се издигат във величествената Рила планина на надморска височина 2 500m. Тази група е една от най-посещавани от страна на туристите. Името на всяко от тях подхожда на метода, по който то наподобява от птичи взор. Най-високо е „ Сълзата ”, чиито води са кристално чисти и огледални. Окото е най-дълбокото циркусно езеро в България.

Най-голямо по повърхност е Близнака, а Бъбрека е с най-стръмни крайбрежия. Рядко споменаваното Трилистника има неправилна форма. Водите на Рибното са най-плитки. Поредицата приключва с Долното езеро, където се влива водата от всички останали. Красотата на тези естествени изкуства, предпазената горска растителност и идеално чистият въздух ще са „ самун ” за тялото и душата ви по едно и също време!

2.Боянското

 езера Топ 5 на най-красивите езера в България фотография: Уикипедия

Намира се надалеч от паниката на влудяващата навалица на града. Ако желаете да се разноските измежду природата, нищо не може да бъде по-добро от Бояна. Ще се подмладите след плуване или просто като седите покрай него. Това е едно от обичаните езера на локалните поданици и туристите, които обичат да се насладят на уюта и да се провиснал със студена бира и истински български пържени риби и месо, месо и картофи на скара и фурна.

3.Сребърна

 езера Топ 5 на най-красивите езера в България фотография: Уикипедия

Разположеното покрай село Езерно край река Дунав дружно с обграждащата го околност са оповестени за биосферен резерват, включен в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО. Това евентуално дава отговор на въпроса за какво е измежду най-посещаваните езера у нас и за какво би трябвало да се насладим на хубостта му най-малко един път в живота си. Той е дом на десетки застрашени от изгубване растителни типове, както и на богато многообразие от животни, птици и земноводни.

4.Смолянските езера

 езера Топ 5 на най-красивите езера в България фотография: Уикипедия

Това са група езера в Букова планина, Западните Родопи, на север под Орфеевите скали и връх Снежанка. Те са пръснати по цялата котловина на река Черна, до град Смолян.

В предишното са били над 20, само че в този момент са останали единствено 8, като 7 от тях са естествени, а едното от тях (Керяновия гьол) е превърнато в микроязовир. Те носят имена като Бистрото езеро, Мътното, Тревистото, Керяновият мочур (известно още като Платеното), Милушевското, Османовия мочур, Силажа и Лагера. Местността, в която се намират е богата на поляни и се трансформира в неповторимо място за къмпинг.

5.Поморийското езеро

 езера Топ 5 на най-красивите езера в България фотография: Уикипедия

Поморийското езеро е лагуна, ситуирана на брега на Черно море, северно от град Поморие. Използва се за рандеман на сол и лечебна тиня. На южния му бряг работи Посетителски и природозащитен център, част от който е и единственият в страната ни Музей на солта.

Това е от тези езера, което е отделено от морето с естествена пясъчна коса и изкуствена дига. Само в южната му част има свързващ канал, посредством който се реализира притокът на морска вода.
Над него минава Виа Понтика – въздушна ”магистрала “ на мигриращи птици от цяла Европа. В региона на влажната зона са следени 269 разнообразни типа птици.
Той и прилежащите му територии са предпазена околност.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР