Драгалевски манастир е скътан в полите на Витоша сред вековни

...
Драгалевски манастир е скътан в полите на Витоша сред вековни
Коментари Харесай

Драгалевски манастир – средище на история и книжнина

Драгалевски манастир е закътан в полите на Витоша измежду вековни дървета, които се извисяват високо в небето. Зелените букове и стройни борове, омайно чистият въздух обгръщат постройките и църквата и внасят умиротворяване. Това е безшумно и умерено място, което притегля доста гости и вярващи. Манастирът е бил желано място и употребявано за укритие от националния воин Васил Левски, за което манастирът е скъп и уважаван.

Манастирът е част от Софийската Света гора, както българите назовават 14-те манастира, издигнати към Витоша – това е „ обръч “ от средновековни манастири към София.

 Драгалевски манастир – средище на история и книжнина

 infomax-logo-50-15-HW

Ето забавна информация за Драгалевски манастир – средище на история и книжнина:

Местоположение

Манстирът се намира в покрайнините на София, столицата на България, наоколо до квартал Драгалевци. Разположен е по скатовете на Витоша и се смята за един от най-старите по рода си манастир. Комплексът на манастира е ситуиран в живописна природа измежду постоянно зелени гори до Драгалевска река, която минава до него. Намира се единствено на 1 км от Драгалевци и доста покрай вилна зона Милкова кория.

 Драгалевски манастир – средище на история и книжнина Снимка: pinterest

В момента манастирът „ Света Богородица Витошка “ е православен настоящ девически манастир, а на 15 август се празнува храмовия празник. Комплексът на манастира се състои от черква, жилищни и икономически здания.

История

Драгалевски манастир е издигнат към 1345 година, като е учреден от българския цар Иван Александър по време на Второто българско царство. По време на османското настъпление е опустошен до основи и мястото се възстановява към живот едвам през 15 век, като става значимо книжовно средище. От този интервал датира манастирската черква и някои от стенописите в нея.

 Драгалевски манастир – средище на история и книжнина Драгалевски манастир – средище на история и книжнина
Снимка: pinterest

Това свято място е било посещавано от националния воин Васил Левски през 19 век, който го употребява за укритие, до момента в който провежда революционна активност против турската империя.

Игумен на манастира по това време е йеромонах Генадий Скитник, който е въстаник на Ильо челник и взе участие в Първата легия на Раковски. Там се среща с националния воин Васил Левски. Игуменът оказва помощ на Левски и дружно с други хора от селата и града основават комитетите. Самият той придвижва комитетската поща и съумява да отдели място в манастира за революционните събрания.

Манастирът съдържа извънредно скъпи, красиви, цветни фрески, като някои от тях датират от 15-ти век, а други изображения датират от 16-ти и 17-ти век.

Стенописи и архитектура

В красивия комплекс от здания, от остарялата обител е непокътната единствено църквата. Тя е еднокорабна, едноапсидна постройка, издигната през 15-ти век.

Църквата съдържа два пласта фрески. От първите изображения в наоса са останали елементи от сцените „ Съдът на Пилат “, „ Отричането на Петър “ и други, има облици на Свети Роман и Свети Петър. Църквата съдържа икони от 19 век.

В притвора на църквата, от тези първични картини, са съхранени напълно някои подиуми от Стария завет – „ Жертвоприношението на Авраам “, „ Пророк Илия в пещерата “ и други. Изобразени са и портрети на ктиторите Радослав Мавър и Вида.

Сводът на църквата, а също някои стени на притвора са изографисани от огромна комбинация „ Страшният съд “. Има картини на фасадата на остарялата черква с облика на Богородица и най-почитаните светци.

 Драгалевски манастир – средище на история и книжнина Снимка: pinterest

Има втора манастирска черква наоколо до остарялата и там се съдържат фрески на видни православни монаси като Свети Иван Рилски и Света Петка Търновска. През 18 век иконостасът на църквата е освежен и неговата изключителна резбована хубост и орнаменти биват позлатени. През този интервал е направен владишкия дърворезбован престол.

 Драгалевски манастир – средище на история и книжнина Драгалевски манастир – средище на история и книжнина
Снимка: pinterest

Архитектурно комплексът бива допълнен и освежен през 1868 година, като огромно крило на два етажа се бива издигнато към Драгалевски манастир.

Манастирът е един от обектите в България, предпазени от ЮНЕСКО и е разгласен за монумент на културата. В библиотеката на обителта са непокътнати старопечатни богослужебни книги и ръкопис на Четвероевангелие от 1534 година.

Драгалевски манастир е един от най-красивите манастири В България, който се намира до София. Той е сврян измежду красива природа, пресен въздух и успокоение и заради това доста поклонници и туристи се стичат към него. В предишното манастирът е бил значим нравствен център, като към него е било основано килийно учебно заведение.

Работно време на манастира:

8.30-12.00           13.30-18.00 – почивен ден понеделник

Красивите фрески, забележителна архитектура, история и местонахождение, вършат Драгалевски манастир препочитано място за посещаване.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР