Стенописите в Боянската църква имат световна известност. Те са фини

...
Стенописите в Боянската църква имат световна известност. Те са фини
Коментари Харесай

Боянската църква – ценен паметник на средновековното изкуство

Стенописите в Боянската черква имат международна популярност. Те са фини и детайлни, и демонстрират изключителните достижения на средновековната българска просвета. Църквата в Бояна е известна със своите фрески, измежду които забележителните изображения на севастократор Калоян и брачната половинка му Десислава и от българското владетелско семейство от това време: цар Константин Тих Асен и императрица кралица Ирина.

По-голямата част от 240 фигури в църквата демонстрират характерност, забележителна психическа прозорливост и жизнеспособност.

 Боянската черква – скъп монумент на средновековното изкуство

 infomax-logo-50-15-HW

Ето забавна информация за Боянската черква:

Местоположение

Боянската черква е ситуирана в покрайнините на София, в квартал Бояна, в полите на Витоша. До нея се стига елементарно и мястото е извънредно красиво. Църквата „ Св. Никола и Св. Пантелеймон ” е разполложена в кв. Бояна и в резюме я назоваваме Боянската черква.

История

Боянската черква е издигната през Средновековието, като се знае, че през това време броят на църквите е бил към 20 000, само че заради османското господство не било озволено църквите да бъдат по-високи от турски боец на кон. Затова доста от църквите са били разрушени. Боянската черква е непокътната и до през днешния ден.

Концепцията, формата и развиването на трите строителни етапи на целия парцел, от 10-ти до 11-ти, 13-ти и 19-ти век, са явни. Извършени са нужните реставрационни работи. Когато са събрани задоволително доказателства, по-късните фасадни мазилки са били отстранени, с цел да се разкрие истинският тип на стените.

За да се запазят вътрешните фрагменти на стенописи от 11-ти и 12-ти век, тези от 13-ти век и по-късните допълнения в преддверието, са били почистени и консервирани. Тази работа е приключена през 2008 година Сега парцелът е климатизиран и под непрекъснато наблюдаване.

Архитектура

Като архитектура, Боянската черква е чист пример на черква с проект на гръцки кръст с купол, богато украсени фасади и украса от керамични детайли. Тя е един от най-забележителните средновековни монументи с изключително фини фрески. Атмосферата при до момента със стенописното изкуство е неповторима, чувството е запаметяващо се.

Боянската черква се състои от три елементи, всяка издигната в друг интервал – 10-ти век, 13-ти век и 19-ти век, които съставляват едно хомогенно цяло.

Църквата обгръща три здания – Източната черква е от 10-ти век, по-късно разширена през 13-ти век. Тя е разширена по искане на севастократор Калоян и с помощта на него се издига втора двуетажна постройка до нея. В комплекса има и трета черква, която е издигната през 19-ти век и тя е един от най-добре съхранените монументи на източноевропейското средновековно изкуство.

Стенописите в тази втора постройка са рисувани през 1259 година и са извънредно доказателство за развиване на средновековната просвета. Стенописите са най-важната сбирка от средновековни картини.

Паркът към църквата е основан по самодейност на царя при започване на ХХ век и впечатлява посетителите с гигантските си секвои.

Стенописи

Интересен факт за Боянската черква, е че в интериора има няколко пласта фрески от 11-ти, 13-ти, 15-ти и 19-ти век, които свидетелстват за високото равнище на стенна живопис през другите интервали. С най-голяма художествена стойност са картините от 13-ти век. Интерпретирайки византийския канон, облиците имат особена духовна експресивност и жизнеспособност и са изписани в хармонични пропорции.

 Боянската черква – скъп монумент на средновековното изкуство Боянската черква – скъп монумент на средновековното изкуство Снимка: pinterest

Църквата е по-популярна с доста добре непокътнатите стенописите във вътрешната част, в сравнение с с архитектурната си стойност. Темите на стенописите са от Библията – Стар и Нов завет. Има рисунки на старобългарски царе, които са изрисувани в цялостен растеж с извънредно качество, стойност и подробност.

Най-важното за Боянската черква е, че съвсем всички фрески вътре изобразяват всемирски портрети. В църквата има над 240 живописни платна, които демонстрират изумителни достижения на българската културна и живописна традиция през средновековния интервал. В някои елементи на изобразените подиуми са показани детайли от бита на народа.

Заключение

Боянската черква е включена в Списъка на ЮНЕСКО за международно културно завещание и под закрилата на ЮНЕСКО през 1979 година, а от 2003 година културният храм е филиал на Националния исторически музей.

Работно време:

Всеки ден от понеделник до неделя

ноември – март 9.00 – 17.30 ч. (Продажба на билети до 17.00 ч.)

април – октомври 9.30 – 18.00 ч. (Продажба на билети до 17.30 ч.)

Препоръка: Поради огромния посетителски интерес Ви предлагаме да резервирате визитата си авансово. Индивидуалните гости и груповите обиколки, записани авансово, са с преимущество. Заявки за резервации се одобряват от понеделник до петък от 10 до 17 часа.

Индивидуални визити:

Възрастен – 10.00 лева

Студенти – 2.00 лева

Комбинирани билети с едномесечна дълготрайност:

Боянска черква – Национален природонаучен музей – 12.00 лева

Боянска черква – Национален природонаучен музей – Земенски манастир – 14.00 лева

Групови визити:

Групи от 10 и повече възрастни – 7.00 лева на човек

Групи от 10 и повече ученика – 1.00 лева на възпитаник

Църквата остава настояща енорийска черква до 1954 година и отваря още веднъж порти след десетилетия реституция през 2006 година.

Боянската черква „ Свети Никола и Пантелеймон “ е един от най-посещаваните и световноизвестни монументи на културата в страната и се посещава от повече от 150 000 гости годишно.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР