Няколко менюта, оцелели след крушението, разкриват важни разлики в начина,

...
Няколко менюта, оцелели след крушението, разкриват важни разлики в начина,
Коментари Харесай

Пърженото пиле, сервирано на Титаник

Няколко менюта, оживели след крушението, разкриват значими разлики в метода, по който са се хранели пасажерите на океанския транспортен съд. Докато хората в трета класа се хранели с оризова чорба, овесена каша и бисквити в кабините си (успокояващи стомаха хардтакш), вечерящите в първа класа имали богат избор от благоприятни условия.

Меню за вечеря на първа класа на " Титаник " - от 11 април 1912 година - беше продадено на търг в Henry Aldridge & Son в Devizes в Wiltshire, Англия.

Андрю Олдридж, шеф на Henry Aldridge & Son, има над 25 години опит в оценяването и продажбата на артефакти от " Титаник ". Но за Олдридж това е повече от просто бизнес интерес към океанския транспортен съд. Като доста други хора и той е бил удивен от историите за " Титаник " още от дете - тортата за осмия му рожден ден била във формата на " Титаник ". Това, което направило най-голямо усещане на Олдридж, е „ изобилието и разнообразието на храната, която се предложила. Пътниците в първа класа на " Титаник " били извънредно добре обгрижвани “.

First class luncheon menu from the Titanic. 14th April 1912.
— WikiVictorian (@wikivictorian)
Това означавало голям брой курсове и голям брой варианти за всеки курс. Вечерящите можели да избират от меню, което включвало телешко филе, агнешко или патица в сос от портвайн. На 14 април, в деня, когато " Титаник " се блъснал в айсберга, на вечерящите било препоръчано „ пиле à la Maryland “, известно още като пържено пиле „ Мериленд “.

„ Това е метод да се даде по-висок статус на едно всъщност непретенциозно ядене “, споделя Джойс Уайт, историк на храните.

Пърженото пиле „ Мериленд “, което съставлява пържено пиле със сметанов сос, не постоянно се е нуждаело от френския акцент, с цел да се хареса на висшата класа. В началото на XIX-ти век пърженото пиле било ядене за специфични мотиви, постоянно приготвяно от поробени афроамерикански дами за богатите семейства в Мериленд.

Същите тези дами постоянно отглеждали пилета и по-късно продавали яйцата, от време на време даже на своите робовладелци, с цел да търгуват за артикули. „ Това бил метод, по който можели да завоюват малко пари и да си купят стоките, от които имали потребност “, сподели Уайт. Заколването на млада кокошка за ежедневна храна просто нямало стопански смисъл - яйцата били доста по-ценни от месото.

The Titanic menu and Maryland fried chicken. Maryland fried chicken?
— Peter Moskos (@PeterMoskos)
Но по времето, когато пърженото пиле „ Мериленд “ се качило на борда на " Титаник ", възходът на комерсиалната промишленост за яйца била трансформирала тези трендове. И по този начин пърженото пиле станало ядене за пикник. Не е чудно, че гостите от висшата класа на " Титаник " се нуждаели от " à la ", с цел да му прибавят малко повече изтънченост.

Въпреки известността му, изнамирането на истинска рецепта за пърженото пиле „ Мериленд “ може да бъде предизвикателство. Дори фамозният кулинар Джеймс Биърд имал усложнения да избере версия, която да включи в книгата си от 1972 година, „ American Cookery “. „ Колкото и необичайно да наподобява “, написа Бърд във въведението си към рецептата, „ няма две предписания, които да си наподобяват, когато ги сравнявате. “

Всяка аналогия може да е малко хиперболизирана. Повечето предписания за пържено пиле „ Мериленд “ и минали и сегашни, са съгласни с няколко съществени правилото: пилето би трябвало да се оваля в подправено брашно и да се изпържи в чугунен тиган - в никакъв случай надълбоко пържено. Тиганът би трябвало да бъде затрупан с похлупак по време на готвене, тъй че птицата да се готви на пара. И капките от тигана би трябвало да се разбият в сметанов сос - постоянно бешамел - или да се полеят върху месото и да се сервира дружно.

Пърженото пиле „ Мериленд “ е превъзходна ретро версия на пържено пиле - такава, която до неотдавна изглеждаше застрашена.

„ Това към този момент не е ядене, което вършат доста хора “, споделя Кара Мей Харис, създател на „ Old Line Plate: Stories and Recipes from Maryland “. „ Преди се появяваше в доста готварски книги, само че до 60-те години на предишния век и по-късно някак изчезна. “

Third class breakfast menu from the Titanic, 14th April 1912.
— WikiVictorian (@wikivictorian)
Харис означи, че жителите на Мериленд към момента могат да хапнат такова пиле на няколко места: Gertrude's, ресторант в Музея на изкуствата в Балтимор, сервира " Пържено пиле на тиган „ Мериленд " във вторник, а Silver Queen Café в Балтимор също има негова версия в менюто си. Но и на двете места наличието на ястието е по-скоро като завръщане, в сравнение с като наклонност.

Историите са това, което поддържат традициите живи - те са повода пърженото пиле „ Мериленд “ да продължава да намира нови почитатели. Те са повода 111 години след потъването на " Титаник ", злощастният океански транспортен съд да продължава да пленява въображението ни. Те са повода, заради която едно напоено с вода парче хартия беше продадено в събота на цената на първокласен автомобил.

„ Имало е над 2200 души на този транспортен съд “, сподели Олдридж, „ и всеки мъж, жена и дете са имали история за описване. На борда на кораба са били както най-богатият човек по това време, Джон Джейкъб Астор, по този начин и имигрантски фамилии, всеки с фантазия да стартира нов живот. За гибелта обаче няма съсловия, пред нея всички сме равни. "



По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР