Сбдение със свещи тази вечер ще бъде изразена съпричастността към

...
Сбдение със свещи тази вечер ще бъде изразена съпричастността към
Коментари Харесай

Бдение в София тази вечер в подкрепа на засегнатите от ХИВ/СПИН

С бдение със свещи довечера ще бъде изразена съпричастността към засегнатите от заболяването и към стигмата ХИВ/СПИН. Това оповестиха от пресслужбата на Столичната районна здравна ревизия (СРЗИ).

Бдението ще бъде от 20:00 ч. на площада пред столичния храм „ Св. Неделя “ . Инициативата е проведена от СРЗИ и Българския Червен кръст (БЧК) и е в границите на отбелязването на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, който се отбелязва в третата неделя на май.

Свещичките, които ще бъдат запалени, ще бъдат подредени под формата на панделка, която е знак на солидарността към хората, които живеят с ХИВ/СПИН и сплотява напъните в битката със болестта.

Тази година мотото на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН е „ Помним! Приемаме! Подкрепяме! “ . Денят ще бъде маркиран с разнообразни начинания в страната, оповестиха на уеб страницата си от БЧК. Инициативата стартира през 1983 година в поддръжка на живеещите с вируса на СПИН, а в България денят се отбелязва от 1992 година. Целта е да се увеличи информираността на обществото, да се ограничи стигмата и дискриминирането на обвързваните със болестта, както и да се ангажират повече хора в предварителната защита на ХИВ.

ХИВ е вирус, атакуващ имунната система, при което тя не може да обезпечи отбрана на организма против заболявания и инфекции , припомниха от СРЗИ. ХИВ инфекцията е прогресиращо заболяване, което минава през няколко стадия до момента в който аргументи СПИН - последният етап на болестта, в който имунната система е тежко повредена . В наши дни използването на антиретровирусна терапия трансформира естествения ход на ХИВ инфекцията и доста удължава интервала от първичното възпаление до развиване на СПИН, прибавиха от инспекцията.

Всеки жител може да ревизира своя ХИВ статус в кабинета за анонимно и гратис консултиране и проучване в СРЗИ - ул. „ Враня “ 20, като на 20 май кабинетът ще работи до 16:30 часа .

Над 4200 са българите, носители на ХИВ , демонстрират данните към декември 2023 година. Министерството на здравеопазването обезпечава гратис модерно проучване и лекуване с антиретровирусни медикаменти на всички нуждаещи се хора с ХИВ/СПИН, без значение от техния здравноосигурителен статус.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР