Протести белязаха “Нощта на музеите в Букурещ. Около 600 служители

...
Протести белязаха “Нощта на музеите в Букурещ. Около 600 служители
Коментари Харесай

В Румъния музейни служители протестираха в Нощта на музеите

Протести белязаха “Нощта на музеите ” в Букурещ. Около 600 чиновници от общинските музеи и библиотеки в Румъния се събраха в събота вечер пред постройката на държавното управление на площад “Виктория ”, с цел да изискат по-високи заплати, предава Аджерпрес. 

Демонстрацията бе проведена от Националната федерация на синдикатите в културата и медиите " КултурМедиа ” под наслов “Нощ в музеите на Румъния ”. В акцията се включиха хора от Букурещ, Яш, Ботошани, Констанца, Сибиу, Слобозия, Брашов, Плоещ, Пиатра Нямц, Тимишоара, Бърлад, Олт, Слатина, Крайова.

„ Премиерът не пристигна ”, разяснява  Дечебал Влежа, музеограф в Националния исторически музей и заместник-председател на Националната федерация на синдикатите в културата и медиите " КултурМедиа ”. Той разгласи, че ще изчакат премиера да съблюдава обещанието си, в противоположен случай ще стартират предупредителна стачка.

„ Чакаме до четвъртък. Ако след четвъртък, както даде обещание господин Чолаку, това обезщетение, в последна сметка морално, не бъде обещано, ще стартираме процедурите за задействане на изискваната от закона предупредителна стачка, след което формата на най-тежкия митинг, общата стачка, с всичките тежки последствия ”, сподели още Дечебал Влежа.

Той подсети, че поредност от други действия, като ранглисти, интернационалните изложения не могат да се създадат без експертизата на музейните експерти.

" Много неща ще бъдат блокирани в страната. А Европейският съюз не си играе с такива неща ", разяснява още синдикалистът.

Протестът на площад “Виктория ” бе предшестван от демонстрация пред Министерството на културата в Букурещ, в която се включиха над 200 души. Те упорстват за 20-процентно нарастване на заплатите, което по думите им ще ги приближи до техните сътрудници в мрежите на учебните библиотеки или университетските музеи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР