.В България около 2/3 от инфлацията у нас се дължи

...
.В България около 2/3 от инфлацията у нас се дължи
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Има спекула в цените у нас

.

" В България към 2/3 от инфлацията у нас се дължи на външни фактори и към 1/3 на неточности на предходното държавно управление. Не реагира задоволително добре и след това стартира да дава пари ", посочи Дянков. По думите му един път като се вдигне цената, търговците мъчно си я смъкват.

" Това се случва по целия свят, само че в нашия район повече. Като се качи една цена, тя няма да спадне, аз по тази причина съм съперник на понижаване на Данък добавена стойност ", означи финансистът. Той призна, че на бизнеса мъчно може да се въздейства посредством страната или посредством Комисия за защита на конкуренцията.

" Най-лесно е посредством бюджета - на всички, които не понижават своите артикули, макар че пшеничните артикули са намалели с 40 на 100, а на енергийните запаси с 60 на 100. Трябва Данък добавена стойност да се качи там ", счита Дянков. Той даде образец с цената на млякото, което е към 2 лв. във Вашингтон, в Брюксел - отново към 2 лв., а у нас е към 3.50 лева

" Държавата би трябвало да изземе помощтите за бизнеса с понижено Данък добавена стойност и дотации. Парадоксално, само че това ще понижи цените ", уточни финансистът. Той предвижда, че в случай че върнем Данък добавена стойност за хляба до 20 %, а не както е в този момент, цената ще намалее.

" В Брюксел използвам български артикули - мляко, салами. Там има български млека и костват 1, 01евро за литър, макар че пътуват до Белгия ", разяснява Дянков. Според него няма икономическо пояснение за това.

" Съмнявам се да има устойчиво държавно управление, тъй като множеството партии гледат към локалните избори ", посочи някогашният финансов министър. 

 

 

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР