В България няма централизирана статистика колко са жертвите на домашно

...
В България няма централизирана статистика колко са жертвите на домашно
Коментари Харесай

Институциите нямат представа колко са жертвите и сигналите за домашно насилие у нас

В България няма централизирана статистика какъв брой са жертвите на домашно принуждение. Само 50 места в спешните центрове са разкрити през последните 10 години.
По данни на отделите за протекция на детето единствено сигналите за деца в риск са над 1000 на година, съобщи Българска национална телевизия. Днес е Международният ден за битка с насилието над дами.
5 центъра с 50 места за цялата страна одобряват за краткотрайно настаняване пълнолетни лица, потърпевши от домашно принуждение. А това е първата крачка, която експертите дефинират като най-важната.
Екатерина Велева от Фондация П.У.Л.С. съобщи, че има случаи, при които майка бяга с децата си през нощта. Те са единствено по нощници или нещо, което са намерили на закачалката. " Без документи, без пари. Ако нямат поддръжка, няма къде да отидат ", съобщи Велева. Цели райони в страната са изцяло непокрити (със структури за поддръжка на жертви на домашно принуждение - б.р.), добави Велева.
Зам.-министърът на труда и обществената политика Росица Димитрова призна, че са нужни още спешни центрове. В същото време от четири години спешният център в Перник не съумява да получи финансиране за още 4 места.
Росица Димитрова се ангажира, че в Бюджет 2018 година ще намерят нужния финансов запас през компенсиране.
Според Екатерина Велева институциите пускат по този начин около ушите си нуждата от финансиране на центрове за поддръжка. Често й споделят: " Е в този момент, какъв брой постоянно са убити мъже и дами, какъв брой постоянно се случва това ". Тези сигнали са подадени, тъй като има действителна заплаха да се случи нещо ужасно, те са действителна опасност, безапелационна е Велева.
От думите на зам.-социалния министър стана ясно, че в МТСП нямат статистиката на Министерство на вътрешните работи за подадени сигнали за домашно насили. Министерство на вътрешните работи също не разполага с нея. Те получават информация за случаите на домашно принуждение от съда. Нямат централизирана статистика, макар че точно те най-често са търсени от жертвите.
Трудно е да се дефинира и до какъв брой полицията има уменията да реагира при случаи на домашно принуждение.
" Да се спасиш е първата крачка. Да намериш правораздаване се случва още по-трудно ", изясни Велева.
Тази вечер Националният замък на културата ще бъде осветлен в оранжево. Така стартира Световната шестнадесетдневка (от 25 ноември - Международен ден за елиминиране на насилието над дамите, до 10 декември - Световния ден на човешките права). В този интервал публични здания в целия свят ще бъдат осветени в оранжево.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР