В България няма да се въвеждат ограничителни мерки срещу COVID-19

...
В България няма да се въвеждат ограничителни мерки срещу COVID-19
Коментари Харесай

България няма да въвежда ограничителни мерки спрямо пристигащите от Китай

В България няма да се вкарват ограничаващи ограничения против COVID-19 по отношение на идващите от Китай, оповестиха от здравното министерство. 

През последните седмици броят на случаите на COVID-19 в азиатската страна, от която стартира пандемията, се усили доста. 

От Министерство на здравеопазването показват, че не се чака това да повлияе на епидемиологичната обстановка в европейските страни, поради по-високия имунитет на популацията и промяната на разновидностите на вируса в тези страни.

От здравното министерство се базират на данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите, съгласно които разновидностите на COVID-19, циркулиращи в Китай, към този момент се популяризират в Европейски Съюз, само че не са предизвикателство за популацията.

Европейската комисия изготви рекомендации за лицата, на които следва пътешестване до Китай, както и за лицата, идващи от Китай, за съблюдаване на главните противоепидемични ограничения като хигиена на ръцете, носене на защитна маска за лице, физическа отдалеченост.

Препоръчително е при пътешестване от Китай до Европейски Съюз всички пасажери да носят защитни маски за лице от висок клас. Всяко завърнало се от Китай лице, което прояви признаци на COVID-19 в границите на 10-14 дни, следва да се самоизолира и да потърси здравна помощ за диагностика и лекуване.

Ваксинацията и повишението на броя на имунизираните лица остава значима част от ограниченията за надзор на болестта.

Препоръки за лицата, пътуващи до или идващи от Китай:
Преди тръгване всички пасажери следва да се уверят, че са получили цялостния курс на имунизиране против COVID-19, в това число бустерни дози.По време на пътешестване маските за лице са измежду най-ефективните средства за попречване предаването на SARS-COV-2. Поради това се предлага носенето на маска при скупчвания на хора, в това число по време на пътешестване със аероплан.Лицата с хронични болести следва да продължат да носят защитна маска, без значение от настоящите в съответната страна противоепидемични ограничения. На хората с респираторни признаци (кашлица, кихане и др.) също се предлага да носят защитна маска.Поради продължаващите високи равнища на разпространяване на респираторни вируси в ЕС/ЕИП, в това число RSV, SARS-CoV-2 и грип, на всички жители се предложи да останат у дома, в случай че са болни; да съблюдават добра хигиена на ръцете; да носят защитни маски и да сведат до най-малко престоя си в публични пространства, където има скупчване на доста хора, в това число в публичния превоз, с цел да се понижи разпространяването на респираторни вируси.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР