В България не се говори постоянно за проблема Северна Македония,

...
В България не се говори постоянно за проблема Северна Македония,
Коментари Харесай

Проф. Христо Матанов: РСМ като че ли не желае да влезе в ЕС и това си личи

В България не се приказва непрекъснато за казуса Северна Македония, до момента в който в Република Северна Македония единствено това се прави, съобщи пред БНР историкът проф. Христо Матанов, който направи преглед по тематиката за миналата 2022 година Той открои така наречен френско или европейско предложение за вписването на българите като държавотворен народ в конституцията на РСМ като главно събитие за годината, засягащо двустранните връзки сред София и Скопие. 

" Абсурдно е в северномакедонската конституция да има босненци, а да няма българи. Нещата за нас могат да се разделят на две – до и по-късно предложение. " – разяснява той.

Засега в Народното събрание в Скопие няма квалифицирано болшинство за приемане на френското предложение. Опозицията го бойкотира и по този метод бойкотира самото влизане на Северна Македония в Европейски Съюз, посочи историкът.

" Северна Македония сякаш не желае да влезе и това сякаш си проличава ", означи той.

„ Преди френското предложение живеехме с усещането, че България изостава от процесите, че РСМ има лобита, а ние – не “, сподели още Христо Матанов. Според него обаче " концепцията да се сгази България сякаш се провали ".

По думите му езикът на омразата видимо се е нараснал, защото в Северна Македония " омразата е институционална ".
" Но не бих споделил, че тази ненавист, която лъха от средствата за всеобщо осведомление, обгръща цялото македонско общество. Има региони, които си траят, това траене го пояснявам като съпричастност с българската позиция. Това не би трябвало да ни успокоява. " – счита историкът.
По думите му, българската страна продължава да прави малко по въпроса – той уточни като образец версията за татарите.

Според проф. Матанов следва да забележим дали Северна Македония в действителност желае да стане член на Европейския съюз, " или единствено маркира ".

" Европейски Съюз ще си има проблеми с интеграцията на Западните Балкани. Всички те са проблематични. Ще има огромни проблеми и това ще трае десетилетия. " - предвижда още проф. Христо Матанов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР