В България може да се развива ядрена енергетика без да

...
В България може да се развива ядрена енергетика без да
Коментари Харесай

Станислав Георгиев: Бъдещето на европейските държави е невъзможно без ядрена енергетика

В България може да се развива нуклеарна енергетика без да се ускорява енергийната взаимозависимост от Русия

"Ядрената енергетика би трябвало да стане част от „ Зелената сделка”, тъй като без нея бъдещето на европейските страни е невероятно. В момента нуклеарната енергетика дава повече от 20% от силата на Европа. В България най-късно към 2040-2045 година би трябвало да имаме издигнати и въведени в употреба 4000 мегавата конфигурирани мощности, т.е. 4 блока по 1000 MW. Говорим за създаване на двата блока в Белене и на два нови блока в Козлодуй. От позиция на нуклеарното гориво - в България може да се развива нуклеарна енергетика без да се ускорява българската енергийна взаимозависимост от Русия. От позиция на технологията - това също е допустимо ", разяснява Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на Булатом, в предаването на „ Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Георгиев изрази вяра концепцията нуклеарната енергетика да бъде включена в „ Зелената сделка” да бъде призната в Европейския парламент. Франция, Съединени американски щати, Англия, Китай, както и Индия намерено приказват за подем на нуклеарната енергетика и започване на доста амбициозни стратегии за строителство на нови мощности. Оттук идва заплахата за дребни страни като нас, които изчакват по една или друга причина - като в последно време аргументите са постоянно политически, да вземат решение.

„ Няма никакво подозрение, че оборудването в Белене е безусловно използваемо. Друг е въпросът, че сега в тази политическа конюнктура, в която се намираме, контактите с главния архитект на блоковете в Белене са прекъснати. Много е мъчно да му се откри заместител ”.

По думите на събеседника оборудването е закупено на действителна цена за времето си, а в случай че в този момент би трябвало да се закупи, цената би била най-малкото двойна.

„ Изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй” има смисъл, тъй като вложенията, които са нужни за строителството на два блока, са по-ниски и е по-изгодно построяването на два, а освен на един блок”.

Според Георгиев концепцията за взаимна нуклеарна мощ с Гърция не е нова концепция, като най-вероятно Гърция ще изкупува сила от бъдещите блокове.

Що се отнася до концепцията за дребни модулни реактори събеседникът уточни, че тя е пристигнала от Съединени американски щати, въпреки опити в това направление да е имало доста от дълго време в Русия. Реалността сега е, че такива уреди не са осъществени - нито от планова позиция, а още повече като строителство и въвеждане в употреба. Темата е доста експлоатирана, в това число и от европейската общественост. Съвсем неотдавна Румъния подписа съглашение със Съединените щати, че ще бъде център за развиването на тази технология в Европа. Според Георгиев първите такива уреди в света ще се появят към 2035 година и в този момент да се приказва, че това е бъдещето, е доста рано.

„ Бъдещето на енергетиката в света и в България е микс сред нуклеарна енергетика и ВЕИ. Рано или късно ще би трябвало да се откажем от въглищата по най-различни причини”, уточни събеседникът.

„ България е единствената страна на Балканския полуостров, която сега предлага ел.енергия за износ”, добави Георгиев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР