В България липсват правила за почтеност и етичен кодекс за

...
В България липсват правила за почтеност и етичен кодекс за
Коментари Харесай

Лобиране и подаръци към властта: Критичен доклад от Съвета на Европа към България

В България липсват правила за честност и етичен кодекс за висшите държавни чиновници, няма бистрота за работата им, нито за възнагражденията им. Това са единствено част от заключенията на сериозен отчет на Групата на страните, борещи се против корупцията (ГРЕКО) към Съвета на Европа за корупцията и равнището на честност в централното ръководство на страната ни, предава.

Антикорупционната мониторингова организация обръща особено внимание на членовете на политическите кабинети, като съгласно нея от законодателството ни не излиза наяве дали те би трябвало да се придържат към Кодекса за държание на чиновниците в държавната администрация.

ГРЕКО показва и терзания към имуществените заявления на високопоставени чиновници и добавя, че контролът върху тях би трябвало да е по-голям. Организацията предлага да бъдат въведени правила за подаръците или други получени облаги от представители както на изпълнителната власт, по този начин и от Министерството на вътрешните работи.

Също по този начин акцентира потребността от правила за това по какъв начин висши чиновници в изпълнителната власт реализират контакт с лобисти и трети страни, които пробват да упражнят въздействие върху законодателната самодейност на държавното управление. В момента заинтригувани страни като неправителствени организации, съсловни организации или синдикати могат да вземат присъединяване в правенето на законопроекти , само че на никое място не е контролирано по какъв начин да протича връзката сред представители на изпълнителната власт и лобисти.

Очертани са " бели полета " към назначенията в политическите кабинети. ГРЕКО показва, че в съдружното съглашение за кабинета " Петков " е имало условия за членове да не бъдат назначавани хора, принадлежащи към Държавна сигурност, както и да нямат нарушавания с отчитане на приходите си. Изискването е било в действие единствено в границите на съответното съдружно държавно управление, като липсват сходни законодателни текстове сега.

В отчета е изнесена информация и за главните хонорари в Министерския съвет . Основната заплата на министър-председателя през третото тримесечие на 2022 година е била в размер на 7975 лв.. Началникът на политическия кабинет на премиера пък получава заплата от 6251 лв.. Възнаграждението на един министър е 6946 лв., а на началника на политическия му кабинет - 5621 лв..

Авторите на отчета са загрижени и за неналичието на следствие и съответно правно наказване за корупция по висшите етажи на властта . Препоръчва се от законодателството да бъдат изчистени процедурни спънки, които да освободят наказателния развой.

Обект на рецензии и е неналичието на политическа самостоятелност на полицията, както и на антикорупционна тактика в нея.

Медиите не отразяват съответно мащабите на казуса с корупцията в България, става известно административен и правосъден напън върху публицисти, заключава отчетът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР