В България липсва прозрачност в обработката на имотните данни. Това

...
В България липсва прозрачност в обработката на имотните данни. Това
Коментари Харесай

Боян Юруков по Дарик: В България липсва прозрачност на имотните данни

В България липсва бистрота в обработката на имотните данни. Това съобщистарши програмистът и механически началник в немска компания за финансови услугиБоян Юруков в предаването " Кой Говори " по Дарик. От2011 година насам тойследипортала на направление „ Архитектура и градоустройство “ и разгласява разбори и визуализации, разкриващи безконтролното презастрояване в столицата. През декември м.г., въз основата на градоустройствени заповеди от последните 10 години, той съумява да пресъздава метода, по който ще наподобява столичния квартал Дианабад, откакто те бъдат изпълнени.

" В цяла България липсва бистрота, като поданици на града ние би трябвало да сме наясно - кои са общинските парцели. Трябва да илюстрираме проблемите и какъв брой значимо е това, тъй като общината ни споделя, че няма места за градежи и създаване на детски градини и, че въпросът е доста сложен и нерешим, в същото време общински парцели се дават на частни строителни компании да осъществят огромни планове ", сподели Юруков.
Защо Дианабад?
" Причината да стартира бе, че на това място има корупционни практики. Това ме подтикна да осъзная, че прозрачността на това, което се случва в София, е извънредно ниска. Има оповестени по закон регистри, само че те са направени по този начин, че е извънредно мъчно, даже и за хора, които схващат от материята, да открият каквото и да е. Прозрачността липсва ", коментирастарши програмистът.
Може ли чрезанализ на отворени данни да бъдат открити нередности?
" Дори и на хартия не можем да достигнем до всички тези данни. Едва 70% са свързани с някакъв парцел. Когато някой търси избран парцел или квартал, може да ги откри, за другите 30% са с неприятно качество - или са неприятно сканирани, или имат други проблеми, които не разрешават тяхното прочитане ", заявитой.

Юруков разяснява и сериозните забавяния при качването на документи и неналичието на консистентност по противоречивите парцели, като съобщи: " Често има закъснение в качването на документите, а други неща не биват маркирани консистентно по въпросните противоречиви парцели. Забелязва се и друго отношение, а най-важното е всичко да се прави в точния момент ".

Юруков акцентира, чев момента има утвърдено застрояване на жилищни здания върху общински парцели. " Нямаме отговор за какво 3-4 парцела в регион " Изгрев " са утвърдени, а истинските документи липсват. Никой не споделя, че не би трябвало да се строи на частните парцели, въпросът е, че това въздейства неприятно на инфраструктурата и на учебните заведения ", добави той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР