В България използването на билки за лекуване на най-различни болести

...
В България използването на билки за лекуване на най-различни болести
Коментари Харесай

Най-вредните билки, които ползваме всеки ден

В България потреблението на билки за лечение на най-различни заболявания е нещо доста постоянно срещано. Смята се, че билките са изцяло безвредни за здравето, тъй като ни оказват помощ. Но това е неправилно мнение, което може да навреди на всеки, който не е осведомен със силата на растенията, написа zdrave.to.. Затова през днешния ден ви предлагаме да разберете повече за вредата от най-често използваните у нас билки.

Маточина

Това растение оказва помощ за преодоляване на тревогата, за повишение на работоспособността, възстановяване на паметта и вниманието. Чаят от маточина има прелестен мирис и усет, а билката ни наподобява изцяло безобидна. Оказва се, че честият банкет на маточина е нездравословен заради съдържащото се в нея токсично вещество - цитрал. Злоупотребата води до тежест, напън в региона на слепоочията и челото, унесеност, заспалост, замаяност, главоболие. Човек не усеща незабавно страничните резултати, те се появяват след две, до три седмици постоянен банкет.

Лайка

Лайката има жлъчегонен, противовъзпалителен, спазмолитичен резултат, употребява се вместо нормалните болкоуспокояващи. Билката може да навреди на здравето на бременни и кърмещи майки, дами с изобилна менструация. Причината е в способността ѝ за разпределяне на гладката мускулатура. Освен това лайката потиска абсорбцията на стоманени съединения от храносмилателната система в кръвта, допустима е анемия с недостиг на желязо.

Мента

Изключително постоянно използвана билка, която намира необятно приложение и в готвенето. Ментата има спазмолитичен резултат, понижава налягането, оказва помощ да се отървете от менструалната и чревната болежка. Безконтролното прибавяне на ментата към чайове и други питиета може да бъде нездравословно. Ментата съдържа ментол, който потиска дихателния център, което понижава интензивността на сърдечните контракции. Рискът от странични резултати при страдащи от брадикардия, бронхиална астма се покачва. При мъжете е допустима еректилна дисфункция.

Жълт кантарион

Лечебната билка има успокоително и противовъзпалително деяние. При прекомерно честата ѝ приложимост може да се стигне до нарушавания в храносмилателния тракт: болежка в черния дроб, запек, неприятна мъка в устата. Слабост, унесеност, разсеяно внимание - описът с негативни резултати върху здравето е извънредно необятен.

Пелин

От антични времена пелинът се е употребявал като помощно средство за възстановяване на храносмилането, за укрепване на апетита. Лекарствата на основата на пелин могат да подтиснат болката, да оказват помощ за облекчение на болката при болести на женската репродуктивна система. Опасна е използването на билката в огромни количества: пелинът ще работи като халюциноген, предизвиква делирии, припадъци, сходни на епилептични.

Лечебните растения ненапразно се назовават по този начин - билките са предопределени за лекуване на разнообразни положения и болести. Прилагането им е сродно с медикаментите - таблетки, мехлеми, капсули, инжекции. Не в такава мощна доза, само че билките могат да навредят на здравето. Ето за какво, преди да употребявате такива съставни елементи, е наложително да се консултирате с доктор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР