В България използваме нови и иновативни лекарствени средства повече от

...
В България използваме нови и иновативни лекарствени средства повече от
Коментари Харесай

Гайдарски: Тежка манипулация е готвения протест срещу мораториума на новите лекарства

В България използваме нови и новаторски лекарствени средства повече от всяка друга страна в Европа. Това сподели по бТВ проф. Радослав Гайдарски, някогашен министър на опазването на здравето.
Той дефинира като " тежка операция " готвения митинг по отношение на мораториума на новите лекарствени средства под надпис: " Не! На мораториума върху медикаментите и новите лечения ".

Проф. Гайдарски бе безапелационен, че когато се приказва за този мораториум върху новите молекули става въпрос за лекарствени средства, които в България не са въведени. " Няма такова нещо, че хората ще измрат ", разяснява проф. Гайдарски. Бившият здравен министър опроверга изказванието, че в случай че се появи някакво ново лекарство, което липсва у нас, няма да бъде импортирано в България. На въпрос тогава за какво президентът постанова несъгласие, проф. Гайдарски уточни: " Защото не му е обяснено добре мисля ". Става въпрос за лекарствени средства, компании, лекарствени дилъри, които желаят безусловно всяко едно ново лекарствено средство да го вкарат непременно.

Така едно ново лекарствено средство нормално има извънредно висока цена сред 1000 и 1500 лева, има до 5000 лева Много огромна част от тях още не са с потвърдени качества. Има такива, които са потвърдени. Обикновено това лекарствено средство единствено след 10 години, защото толкоз е срокът на патента, ще коства пет лв..

" Това е една част от медикаментите, които се пробват да ги вкарат безусловно в нашата страна ", разяснява Гайдарски. Относно предлагането на Българска социалистическа партия за възбрана строителството на нови лечебни заведения, проф. Гайдарски бе безапелационен, че от Българска социалистическа партия в тази ситуация оказват помощ на държавното управление. По думите му в този момент единствено частни лечебни заведения се строят, по тази причина и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е споделила частни лечебни заведения. Той изясни, че е срещу това да се строят нови лечебни заведения, които сега са непотребни.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР