В България има поне 140 действащи руслови ВЕЦ, но едва

...
В България има поне 140 действащи руслови ВЕЦ, но едва
Коментари Харесай

Аферата за незаконните вецове влезе в прокуратурата

В България има най-малко 140 настоящи руслови Водноелектрическа централа, само че едвам три от тях са с изрядни документи. Много от централите извършители са благосъстоятелност на компании, свързани с политици от разнообразни партии и техни родственици. Това разкри Нова тв. Оказва се, че множеството така наречен руслови минивецове, построени в коритата на дребни реки, са противозаконни - притежателите им не са се снабдили с документ, че страната им позволява да строят там. При това състояние не ясно по какъв начин въобще те са минали всички процедури и са получили позволение за употреба. В понеделник екоактивисти внесоха сигнал в прокуратурата.

Зад противозаконните дребни вецове, които се водят за "зелени " производства на ток и получават от страната преференциални, т.е. високи цени за тока, стоят забавни вложители. Собственик на Водноелектрическа централа "Мусомище " да вземем за пример е Красимир Първанов, някогашен шеф на НЕК, сегашен зам.-министър на енергетиката и притежател на редица частни ВЕИ планове.

Във фокуса на следствието на Нова тв попадат още синовете на президента Георги Първанов - Владимир и Николай. Водноелектрическа централа "Флеш " е благосъстоятелност на "Флеш " ООД, в която съдружници са Владимир Първанов и Марияна Добрева. Добрева е сестра на аления народен представител от Българска социалистическа партия Кирил Добрев, който е дясна ръка на Корнелия Нинова. Добрева бе консултант на Георги Първанов в президентството.

Другият наследник на някогашния държавен глава - Николай Първанов, е станал съучастник във Водноелектрическа централа "Мега 1 " с Еленко Божков, някогашен член на Комисията за енергийно и водно контролиране. Неотдавна двамата притежатели на веца са продали дяловете си на Васил Костов, който също не е инцидентна личност - той е родственик на някогашния ляв народен представител и експрокурор на Оряхово Тома Томов.

Известната бизнесдама Цветелина Бориславова, която бе до Бойко Борисов в първите години на политическата му кариера, се оказва шеф на Водноелектрическа централа "Станкова река ". Съдружник във веца е Димитър Причкапов, наследник на соцвеличието Лазар Причкапов, който бе и кмет на Благоевград.

"Ирита ", компания на кмета на Разлог Красимир Герчев (ГЕРБ), върти Водноелектрическа централа "Златарица ". Герчев е напуснал компанията си, защото е станал кмет.

В аферата "Минивецове " попада и компанията "Кит 2226 " на Петър Курумбашев, който бе депутат от левицата, а в този момент е евродепутат. Курумбашев бе в предизборния щаб на президента Радев, а след това влезе в европарламента на мястото на определената за вицепрезидент Илиана Йотова и напусна компанията.

Интересни имена излизат към Водноелектрическа централа "Црънча ", основана от починалия Симеон Василев, деятел на ГЕРБ. Негов съучастник там е Росен Маринов, който през 2009 година бе упрекнат в предложение на рушвет от 100 000 лева на шефа на Агенцията по риболовство. Във веца работят синовете на кметовете на Црънча (ГЕРБ) и на Бръщен (Реформаторски блок).

Разследването осветява като притежател на Водноелектрическа централа "Арнаутовци " Костадин Паскалев, който помним като червен народен представител, строителен министър и кмет на Благоевград. Водноелектрическа централа "Гьоврен " пък е на Карамфил Каров, регионален водач на Движение за права и свободи - Девин.

Това са единствено част от минивецовете, издигнати и въведени в употреба на ръба на закона и оттатък него. Бумът на издаването на позволения за градеж на такива обекти е по времето на тройната коалиция. Бумът на строителството пък е при първото държавно управление на Бойко Борисов, когато всички вложители бързат да се закачат за мрежата, с цел да се възползват от високите цени на "зеления " ток.

Юридическият проблем с тях е, че са построени в речни русла. Коритата на реките са обществена държавна благосъстоятелност, а вложителите нямат отстъпено право на градеж там. Вецовете са издигнати "въз основа на позволение за прилагане на воден обект, който се издава от Басейнова дирекция ", споделя Георги Даракчиев, който от няколко месеца оглавява Дирекцията за народен и строителен надзор (ДНСК). Именно приемателните комисии на ДНСК е трябвало да ревизират книжата, преди да издадат разрешенията за употреба на вецовете, само че по незнайни аргументи те не са реагирали на неналичието на право на градеж.

Според известния правист Огнян Герджиков някои централи безспорно са противозаконни. "Не е задоволително да имат позволение за водовземане и водоползване - те не гребат с кофи от водата или да черпят с маркучи да поливат. Те построяват уреди вътре в коритото на реката ", разяснява проф. Герджиков, който оглавява съвета по законодателство.

Любомир Костадинов от съдружие "Балканка " изясни пред Нова тв, че доста от тези вецове заприщват коритата, не обезпечават нужния отток и след тях от реките остават единствено гьолове, а рибата измира. За проблемите към минивецовете се знае от години, а всички виновни държавни институции си затварят очите. Вчера "Балканка " разказа нарушаванията в сигнал до прокуратурата. С проблема се занимава и Европейска комисия. Още през юни Брюксел стартира наказателна процедура против България поради дребните вецове по сигнал на природозащитната организация WWF.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР