В България има още много какво да се желае по

...
В България има още много какво да се желае по
Коментари Харесай

Румен Радев: В България има още много какво да се желае по отношение на транспортната мрежа

В България има още доста какво да се желае във връзка с транспортната мрежа, съобщи президентът Румен Радев, който изнесе обществена лекция на тематика " Наука и нововъведения - еднопосочен билет за стабилно развиване " във Висшето транспортно учебно заведение " Тодор Каблешков " във връзка стогодишнината от основаването му.

Във всички стратегически документи на Европейски Съюз основната дума е съгласуваност като главен аршин за триумфа на нашето европейско бъдеще, уточни президентът. Той сподели, че постоянно би трябвало да изхождаме от аксиомата, че цялата стопанска система на страната има за база две неща - енергетика и превоз. Транспортният бранш е фундаментът на стопанската система. Важно е какъв е потенциалът на транспортната система, както и той да бъде бърз, отворен, еластичен и взаимозаменяеми, уточни Радев.

Президентът цитира извод от проучване за ролята на жп превоза в развиването на Европа през 19 век, че жп превозът е бил директен израз на демократичното развиване на страните. Монархическите режими са се съпротивлявали на развиването на жп превоза, монарсите на времето са считали, че по жп превоза ще пристигна и революцията и по тази причина са били срещу развиването му, сподели той.

Нашият жп превоз като мрежа през последните десетилетия беше жертван на западане, сподели Радев. Трябваше да пристигна зелената договорка, с цел да стане ясно, че това е превозът на бъдещето. Трябва с бързи темпове да наваксваме и да развиваме жп мрежата си, безапелационен е президентът.

По отношение на летищната ни мрежа Радев сподели, че към този момент на всички места по света има дребни летища, дребната авиация цъфти, а при нас не е по този начин. Ние по какъв начин ще се конкурираме с останалия свят, който развива своите транспортни мрежи, попита президентът. Според него, в случай че желаеме да забележим дали хората в една страна живеят оскъдно или богато, е задоволително да забележим какви са транспортните им връзки. Той уточни, че би трябвало най-малко да удвоим мрежата на гранично-пропускателните пунктове. Трябва да мислим в доста по-широк географски и динамичен обсег, счита президентът.

За пристанищата Румен Радев означи, че в случай че желаеме през България да минат коридорите от Каспийско море и Персийския залив, би трябвало да вложим доста повече в нашите пристанища.

Има доста какво още да вършим за развиването на транспортната мрежа, счита той.

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР