В България има големи количества украинско зърно и нереализирано българско.

...
В България има големи количества украинско зърно и нереализирано българско.
Коментари Харесай

Министър Гечев: ЕК дава още 16 млн. евро за зърнопроизводителите

В България има огромни количества украинско зърно и неосъществено българско. Към края на февруари у нас има общо 1,169 млн. тона повече от предходната година слънчоглед, пшеница и царевица, уточни Гечев.

 

По думите му имаме 1,313 млн. тона слънчоглед, което е с 420 хиляди тона повече от предходната година. При пшеницата количествата са с 660 хиляди тона повече, царевицата е с 89 хиляди тона повече.

 

Това удостоверява тезата на страната, че България страда повече от другите страни от Европейски Съюз от украинския импорт на зърно, съобщи земеделският министър Явор Гечев.

 

По линия на европейската взаимност България ще получи от спешния фонд 16 млн. евро. Те ще бъдат раздадени като спомагателни дотации за спешното предпазване, като отплата за неосъщественото българско зърно.

 

" Ние ще използваме за спомагателни дотации във връзка с спешното предпазване, т.е. на количествата, които има в страната сега, с цел да подпомогнем най-малко отчасти това, което на процедура сте изгубили.

 

Това не е предоставяне на пари, това е отплата, тъй като сега на тези числа всички продаваме на процедура под себестойност. Въпреки че са тежко незадоволително тези средства, три страни ще получат пари – Полша, Румъния и България, като България номинално на декарите, които отглежда зърнени култури, получава най-вече пари.

 

Зърнопроизводителите на този стадий не са вземали никакви обезщетения във връзка с украинската помощ ", сподели министърът.

 

Тепърва ще се разписва схемата за погашение на парите.

 

Фермерите ще ги получат, когато България ги получи от Европейската комисия.

 

Не се знае по кое време ще стане това, само че ще е преди жътвата, съобщи пред протестиращите зърнопроизводители в Горна Студена министър Явор Гечев.

 

Той посочи, че занапред стартира да се прави електронна система за следене на зърнените наличия.

 

И още един проблем, който бе обиден – тази година ще е преходна за Стратегическия проект в земеделието, няма да има глобявани стопани, увери министър Гечев.

 

Той уточни, че ще се търсят механизми за подкрепяне на овощарите и зеленчукопроизводителите поради скъпата цена на водата за напояване, само че не се ангажира с съответни цифри и периоди.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР