В България има билка, за която старите билкари казват, че

...
В България има билка, за която старите билкари казват, че
Коментари Харесай

Билката, която лекува 100 болести

В България има билка, за която старите билкари споделят, че лекува 100 заболявания. Някъде даже я назовават царицата на билките.

Става дума за... Камшик или Агримония, както е латинското ѝ име. Тя не е измежду многотонажните билки и не се изнася в огромни количества в чужбина, само че поради лечебните си качества в националната ни медицина има необятно приложение.

Според Георги Господинов, който от години се занимава с лечебни растения, доктор по обучение и име в билкарството, камшикът в действителност е едно от най-лековитите лечебни растения в страната. Дори Семейната компания на Георги Господинов носи името Агримония: " В България се води царицата на билките. Тя е за стомашно-чревния трак, за филтриране на кръвта, цироза… за доста болести. Хората си я купуват по аптеките ".

Камшикът е многогодишно растение което се среща в цялата страна. Расте на слънчеви, сухи места. Цялото растение доближава до 1 метър височина, стъблото му е право и е покрито с меки власинки, има огромните перести листа и красиви дребните жълти цветчета, които образуват, сходно на царската свещ дълъг грозд, прецизира в. " Монитор ".

За това може би по някои места го назовават царска тревичка, само че намира се още като бутрак, чернодробен репей, охтичаво биле – наименования, които ни подсказват и за лечебната му мощ. Годишно от естествените залежи се събират аколо 13 хиляди кг най-вечо по поръчка на билковите аптеки.
Снимка: shutterstock  Билката, която лекува 100 заболявания

Според билкопроизводителя Спас Шарков агримонията е търсена билка както всички наши билки.

Традиционно камшикът се употребява като отличен пролетен тоник. Използва се за гаргара при ларингит и болно гърло.Може да се ползва при деца и бременни, тъй като не има странични резултати. Тя не е токсична и може да се употребява безкрайно.

Камшикът има доста положително противовъзпалително и стягащо деяние. Народната ни медицина предлага извлеците освен при стомашно-чревни болести, само че и при проблеми със черния дроб и жлъчката. При локално използване камшика оказва положително кръвоспиращо и противовъзпалително деяние.

Билкова баня със отвара от бич се използва с триумф при ревматизъм, лумбаго, разширени вени. В тези случаи може да се ползва и под формата на мас. Съвременна фармация се опира на опита на националната медицина, обяснявя билкозаготвителят Нено Серкеджиев: " Както доста от българските билки съдържат субстанции, които са едва проучени от медицина и занапред се учат –фенолни кеселини, комарини има етерично масло в камшичения филиз. Той има характерен аромат-свеж прелестен мирис, поради съществуването на етеричното масло в стръка и листата. В съвремената медицина се търсят и учат флавоноидите и етеричното масло ".
Снимка: shutterstock  Билката, която лекува 100 заболявания

Точно тези потребни субстанции се влагат в някой фитопродукти. Стрък от агримония влиза в състава на гелове за ревитализация и усмиряване на кожата. Заради лечебните си свойства камшикът е част от състава и на някои български хранителни добавки и билкови екстракти, които поддържат чернодробните обменни функционалности, в това число и мастната обмяна на клетъчно равнище.

Ползва се във фармацията за добиване на маслата, а също и влиза в състава на някои чайове –комбинирани. Изобщо е растение, което като му кажат името някой фитотерапевти изпадат в възторг, изяснява Спас Шарков.

Камшик съдържа също по този начин витамини В, С, К, слузни субстанции, силикати, дъбилни субстанции. Използва се в занаятчиството при щавенето на кожи и за получавене на жълта багра.

За лечебни цели се събира надземната част от билката, само че без вдървената част на стеблото. Събира се преди или по време на цъфтежа, само че без да се събират прецъфтели стръкове, защото те нямат същите лечебни свойства. Най-подходящото време за събиране е юни-август, напомня билкозаготвителят Нено Серкеджиев: " Целия ден може да се бере след повдигане на росата. Не би трябвало да се събират мокри стръкове с цел да не се спарват ".

Надземната част се отрязва до 30 см от върха надолу: " Единственто условие е стръковете да са с изравнена височина. Това става, когато се събира с коса и се жъне. Другото условие е да се събират на снопове, тъй като е по-лесно за сушене, балиране и превозване по-късно ".

От 4 кг свежи стръкове се получават 1 кг сухи. Важно е обаче, да не се не помни, че билките са най-лековити и носят най-хубави доходи, когато се събират, повозват и съхраняват по разпоредбите. Добре е растението да се оставя в палати най-малко две години. Много е значимо също по този начин на берачите да се изясни да остават 1/3 от растението, с цел да може то да се възпроизведе.

" Когато берат многогодишна билка оставянето на едно коренче им дава гаранция, че на идната година ще имат прехранване ".

Както казахме Агримонията не е измежду многотонажните билки и към момента няма процедура да се отглежда култивирано. Преди години, в стопанство " Билкария ", с цел да затворят цикъла на лично произвеждане посредством обработване върху лична повърхност, преправка и продажба с добавена стойност, стартират развъждането на бич на 60 декара. Стефка Генчева е представител за Пловдив и изяснява технологията, която употребяват:

" По принцип се гледа като обикновенните растения. Ние си вършим разсъда, зажажаме го поливаме го. Оставяме го две години да израстне. След което при пълнолуние го берем, сушим, пакетираме. Всичко е затворен кръг ".

Освен потребен и наличен камшикът не е скъпа билка. За персонално прилагане в билковите аптеки пакетчето е на цена от 1,50 до 2 лв.. Два лв. е цена и за кг пресен филиз.И макар, че не се изнася в огромни количества се търси и продава в сраната като сушена билка, а това носи печелба на всички, които вземат участие в процеса – от брането до предлагането ѝ.

Това несъмнено е още една причина да я пазим в дивата природа, колкото и необятно да е публикувана. А не на последно място е добре да не забравяме, че билките са най-полезни, когато сме си ги набрали сами от нашите залежи, спазвайки разпоредбите и опазвайки природата и даровете, които ни дава.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР