В България е регистриран първи случай на дете с остър

...
В България е регистриран първи случай на дете с остър
Коментари Харесай

Сербезова: Първи случай у нас на дете с остър хепатит с неизяснен произход



В България е регистриран първи случай на дете с изострен хепатит с неуточнен генезис, заяви пред „ Нова телевизия “ здравният министър проф. Асена Сербезова. По думите й, детето е лекувано в болница в Бургас и към този момент е добре.

„ Има един подобен случай. Детето към този момент е дехоспитализирано, т.е. оздравяло е, добре се усеща. Точно по тази причина е значимо да бъдем извънредно виновни и деликатни към всичко, което се случва с нас - дали е Covid, дали е Хепатит - да бъдем виновни и здравно просветени “

Работа на чиновниците на РЗИ в Бургас е да извършат епидемиологично изследване, с цел да карантинират контактните на детето, добави министър Сербезова.

През седмицата здравните управляващи разпоредиха на персоналните лекари и педиатрите при случай на изострен хепатит или подозрение за болестта при деца, да изпращат клинична проба в Националната референтна лаборатория в София за спомагателни проучвания.

Случаите на болест с новия вирус са общо към 200, като обособени случаи са докладвали 12 страни от Европейски Съюз. За най-вероятен извършител на инфекцията се смята аденовирус вид 41.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР