В България 85 на сто от заразените с ХИВ са

...
В България 85 на сто от заразените с ХИВ са
Коментари Харесай

Големият процент ХИВ позитивни у нас са млади мъже

В България 85 на 100 от инфектираните с ХИВ са мъже. Това сподели епидемиологът проф. Христо Таков по време на семинар за публицисти " Знанието е мощ. Заедно в битката с ХИВ ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Най-голям дял на новооткрити случаи има в София, Пловдив и Варна, само че разпространяването на инфекцията е в цялата страна. През последните 10 години процентът на новооткритите инфектирани мъже се е нараснал внезапно.

Вирусоносителите са главно във възрастовата група 20-40 години, само че нормално болестта е станала 5-6 години преди диагностицирането й. По думите на професора младежите, още в учебна възраст, би трябвало да се научат по какъв начин да се защищават от половопредавани инфекции.

Данните за страната ни сочат, че инфектираните с вируса българи евентуално са близо 3500, като равнището на възпаление е под европейските индикатори. Официално записаните случаи са 2762, като всяка година се откриват нови 200 случая. Многократно експерти са изразявали опасения, че действителният размер на ХИВ епидемията у нас може да се окаже доста по-голям.

Трябва да се продължи с усъвършенстването на диагностиката на заболяването и възможни нейни затруднения, както и с постоянното следене на болните, сподели шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР