В България 2020 година освен под знака на пандемията, премина

...
В България 2020 година освен под знака на пандемията, премина
Коментари Харесай

Как жестовия превод стана задължителен в национален ефир?

В България 2020 година с изключение на под знака на пандемията, мина и под знака на голяма смяна за глухата общественост у нас. Всяка вечер в централните излъчвания вести, както и на брифингите на здравните управляващи и съвещанията в Народното събрание, от екрана течеше превод на жестомимичен език.

Тази пандемия разсъни доста сърца. Ние - глухите хора, се мобилизирахме и искахме да променим нашия живот. Това за нас беше един доста добър късмет, който ни беше даден от всички медии. За нас беше значимо да имаме информация в новините, с цел да знаем какво се случва и това беше едно от хубавите неща, разяснява в БТВ „ Тази заран " журналистът Иван Бургов от организация „ Взаимно ". Тази година той беше награден с приз „ Застъпник на годината ".

Голяма крачка напред стана Законът за жестовия език, който на 12 ноември беше признат на първо четене, а през януари следва да бъде гласуван и на второ.

Силвия Маринова, която е познато лице от ефира на БТВ, описа, че в тази борба заслугата е напълно на глухата общественост у нас. Искам да пожелая на всички хора да имат религия в положителното. Тук, в малкия екран доста постоянно демонстрираме това положително. Глухотата не е каприз. Тези хора могат безусловно всичко. Единственият проблем е връзката, само че пък има хора като нас, които превеждат. Те към този момент се усещат равни с чуващия свят и като част от обществото, показа тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР