В автомобилния свят има поне петнадесет различни модификации на окачването,

...
В автомобилния свят има поне петнадесет различни модификации на окачването,
Коментари Харесай

Каква е разликата между зависимо и независимо окачване и кое е по-добро?

В автомобилния свят има най-малко петнадесет разнообразни модификации на окачването, които се разграничават по сложността на осъществяване и от време на време са в изцяло противоположни ценови категории. Все още обаче са известни единствено два съществени вида на шасито на автомобила - това са подвластни и самостоятелни окачвания. Но кое е по-добро и какво би трябвало да имате поради, когато избирате кола за работа, фамилни пътувания или надпревари, ви описваме в този момент.
Кога се избира подвластно окачване
Основната задача на всяко окачване е да поддържа автомобила допълнително или по-малко хоризонтално състояние, макар неравностите на пътното платно. Зависимото окачване се оправя с тази задача доста по-зле от самостоятелното. Но все пак има редица образци, когато единствено то може да разреши на автомобила да осъществя цялостния си капацитет за осъществяване на избрани задания. Нека разгледаме съответни образци, при които подвластното окачване е доста по-добро от самостоятелното:

Например, при превозване на тежки товари гредата или мостът ще поемат доста по-голяма маса, в сравнение с системата за свързване. В същото време задната ос, която е мощно натоварена, ще се усеща доста добре при междинна скорост на автомобила.

Друг ослепителен образец за предимство на подвластното окачване е при прекосяването на доста сложни направления по кръстосан терен. Независимото окачване на доста неравни пътища постоянно има наклонност към сериозно понижаване на култура, чийто ресурс е жизненоважен за превъзмогване, да вземем за пример, на диагонални дерета. Повечето коли с без значение окачване физически не могат да създадат това, а тези, които се пробват да създадат това, ще изпитат сериозни g-сили и нараснало изхабяване, което в никакъв случай няма да се случи с подвластното окачване.
`Каква

Също толкоз значим фактор при избора на окачване е цената на поддръжката му. Ако имате дребен фамилен бизнес и се нуждаете от практична работеща кола, тогава с огромна степен на възможност ще изберете кола със подвластно окачване по две аргументи. Първото е издръжливостта на нейната работа, а второто е ниската цена на ремонта.

В подвластното окачване водачите са привлечени и от удивителната елементарност на неговото осъществяване. Заедно с приятната цена, която ще ви бъде оповестена в автосервиза, можете да получите спомагателен бонус под формата на независим ремонт на шасито. С без значение окачване тази задача е надалеч по-трудна - в множеството случаи поддръжката му изисква експерт с богат опит.

Историята включва разнообразни типове подвластни окачвания - с надлъжни и напречни ресори (последният вид се смяташе за стар още в средата на предишния век) или с пружини и амортисьори, с два, четири и даже пет лоста, даващи и странична и диагонална непоклатимост, торсионни и напълно железни греди, разделящи се и непрекъснати мостове.

Може да се каже, че всеки вид окачване е основан за осъществяване на съответна задача на избран терен, само че въпреки всичко подвластното окачване в цялото си многообразие не може да се съпостави с самостоятелното в доста връзки.

ЧАСТ II - без значение окачване

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР