В Австралия регистрираха най-горещия ден в историята си, откакто се

...
В Австралия регистрираха най-горещия ден в историята си, откакто се
Коментари Харесай

Рекордни жеги в Австралия: Живакът удари над 45 градуса

В Австралия записаха най-горещия ден в историята си, откогато се вършат измервания. Термометрите са отчели рекордните 40,9 междинна температура за страната, а тук-там бяха измерени над 45 градуса.

Как климатичните промени водят до трайно повишение на температурата на Земята и какво е да си в Австралия по време на жегите - споделя Джанан Дурал.

 © БГНЕС
Продължаващите към този момент няколко месеца горски пожари и унищожителна суша в Австралия, към този момент стават на фона и на рекордни горещини. 40.9 градуса беше междинната температура за страната, само че термометрите скачаха и над 45.

Очакванията на синоптиците са жегите да не престават и до края на седмицата да стане още по-горещо. И в случай че хората намират метод да се опазят, то животните са беззащитни против природата.
Сюзан Поуп, еколог: Наоколо съвсем не е останала храна и вода. Животните се пробват да се преселят, само че пожарите усложняват обстановката. Очакваме тя да се утежни още повече.
В Пърт термометрите не падат под 40 градуса към този момент трети ден. Много градове оповестяват, че при тях са усъвършенствани температурните върхове.

Непоносимите горещини в Австралия са част от общата картина на световно стопляне. Проучване на института Годард наблюдава междинните годишни температури в международен мащаб от 1901 до 2016 година

С просто око е видно, че не напълно гладко, само че трайно, градусите вървят нагоре, към рисковата алена зона. А данните са красноречиви - сред 1880 и наши дни, температурата на Земята се е покачила с 1.7 градуса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР