В Атлетико Мадрид говорят за вложение, когато им се отправя

...
В Атлетико Мадрид говорят за вложение, когато им се отправя
Коментари Харесай

Ключовете за трансфера на Жоао Феликс в Атлетико

В Атлетико Мадрид приказват за влагане, когато им се насочва питане дали заплащането на 120 млн. евро за Жоао Феликс не е прекомерно рискована интервенция. „ Червено-белият” клуб вижда у португалската перла идеалния правоприемник на Антоан Гризман, освен това с повече финансови преимущества и по-голям спортно-технически капацитет. Замяната на французина с португалеца не трансформира сметките на ръководителите на мадридския клуб Мигел Анхел Хил Марин и Енрике Сересо. Жоао Феликс беше в радара на Манчестър Сити и Джосеп Гуардиола, които бяха подготвени първи да платят неустойката от 120 млн. евро в клаузата за анулиране на контракта с Бенфика, но Атлети ги изпревари с помощта на съучастничеството на сътрудника на младия състезател – Жорже Мендеш, преговарял със спортния шеф на „ лос рохибланкос” Андреа Берта и други техни ръководители.

Големият плюс, който виждат те в договорката за младежа, е съществуването на актив с голяма амортизационна стойност и опция за препродажба на огромна облага. Това е интервенция, сходна на онази по привличането на Гризман от Реал Сосиедад през 2014 година за 30 млн. евро и препродажбата му за 96 милиона (останалите 24 млн. се поставят на баските). Това прави чистата облага на Атлети 66 млн. евро от горната страна на отличния спортно-технически принос в петте сезона на французина в тима. Жоао Феликс има най-малко същия капацитет като Гризман да усили цената си.



Харченето на 120-те млн. евро (Бенфика отхвърли да смъкна и едно евро от заложената в контракта му цена) е добра договорка, когато приказваме за футболист на единствено 19 години, с девет по-малко от французина. Печалбата е повече от сигурна, в случай че той изригне в тима на Диего Симеоне, което е несъмнено съгласно самия треньор. Ел Чоло е другата страна, която залага твърдо на голямото влагане – най-скъпия трансфер в клубната история. Вижда у Жоао Феликс състезател на идеалната възраст за пригаждане към условията му – играещ зад нападателите, техничен, разбалансиращ противника, комбинативен, с умеене да прави завършващия пас и удар. В първия си сезон в Бенфика младокът записа 20 гола и 9 асистенции в 43 мача и изпъкна в срещата от Лига Европа против Айнтрахт (Франкфурт), в която записа хеттрик. Показателите му са сходни на тези на Гризман от последния му сезон (21 гола и 10 асистенции).

МЛАД И С „ НИСКА” ЗАПЛАТА

Възрастта и заплатата се слагат на везната като позитивното за компенсацията на препомпаната цена от 120 млн. евро. Жоао Феликс няма да получава по повече от 6 млн. евро годишно, тоест Атлетико Мадрид ще би трябвало да заплаща по 12 млн. бруто на сезон против 46 млн. за Гризман след последното ревизиране на контракта му. Спестяването от това бюджетно перо при наследника на французина е различен от ключовете за завършването на договорката от страна на Хил Марин, Сересо и Симеоне. Една от задачите на клуба е да понижи перото за заплати, да има баланс и непоклатимост. С Гризман всичко стигна до небесата и до немислимата действителност през днешния ден бюджетът да е малко над 400 млн. евро.



Към договорката би трябвало да се гледа дълготрайно и вярата е Жоао Феликс да продължи да пораства с предстоящите темпове. Така днешните 120 млн. евро цена може на следващия ден да се окажат 200 милиона съгласно представянето му на терена и новата му уговорка за анулиране на контракт, а Атлетико не се слави с прекомерно повишените клаузи с неустойки. Тази на Гризман се смъква от 200 млн. евро на 120 млн. (от 1 юли), а Родри отива към Манчестър Сити против 70 млн. Преди това пък Люка Ернандез отпътува към Байерн (Мюнхен). Всички тези клаузи можеше и трябваше да залагат по-високи суми, но вървят съразмерно съгласно заплатата на футболистите.

Първият резултат от изсипването на 120 млн. евро за Жоао Феликс слага на челен трансферната политика на клуб като Атлетико Мадрид, който стартира да се съревновава с други могъщи клубове като Манчестър Сити. „ Дюшекчиите” скочиха за един състезател, който считат за сигурен залог и на спортно-техническо, и на финансово равнище. Този маньовър припомня на оня на Пари Сен Жермен, който купи Килиан Мбапе на едвам 18 години за 180 млн.евро.



Сравненията сред двамата са, най-малко на този стадий, неособено правилни. Жоао Феликс има единствено един сезон в елита и към този момент коства повече от да вземем за пример платеното от Реал Мадрид на Манчестър Юнайтед за Кристиано Роналдо (близо 100 млн. евро). Само времето ще покаже дали финансово-спортното виждане на Реал Мадрид е било триумф за Атлетико Мадрид.
Улисес Санчес-Флор, „ Ел Конфиденсиал”

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР