В Атина бяха подписани меморандуми между България и Гърция за

...
В Атина бяха подписани меморандуми между България и Гърция за
Коментари Харесай

Президентът в Атина: Бургас-Александруполис ще осигури реална диверсификация


В Атина бяха подписани меморандуми сред България и Гърция за съдействие за изследване на опцията за създаване на петролопровод от Александруполис до Бургас, както и за гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ. Това оповестиха от прессекретариата на президентството. Държавният глава Румен Радев през днешния ден е на публично посещаване в Гърция.

" Разполагаме с капацитет да се превърнем в енергийни снабдители за един по-широк регион ", е показал министър председателят Кириакос Мицотакис диалога с Радев. Двамата са разискали и гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ от Гърция в българското вместилище край Чирен.

По думите на Радев български газови снабдители ще могат да резервират слотове и потенциал за предпазване, както и за така наречен регазифизиране на втечнения газ на терминалите в Гърция. В програмата му е и среща с президента на страната Катерина Сакеларопулу.

Изграждането на петролопровод сред Александруполис и Бургас ще обезпечи действителна диверсификация и различни доставки на петрол за най-голямата рафинерия на Балканите, както и за района на Черно море, е показал още Радев пред Мицотакис.

В изявление за " Катимерини " Румен Радев приказва още за газовата връзка сред България и Гърция, като " главен принос за енергийната диверсификация на България и целия район " и за упованието до края на тази година да проработи LNG терминалът край Александруполис " като врата към световния пазар на полутечен природен газ ".

Според Радев добър образец за интеграция за обезпечаване транспорт на спомагателни количества естествени газ от Азербайджан за Европейски Съюз е така наречен пръстен на солидарността - съглашение сред България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия и Австрия за взаимно свързване на техните газови мрежи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР