В Аржентина той вече е с полубожествен статут, редом до

...
В Аржентина той вече е с полубожествен статут, редом до
Коментари Харесай

Лионел Меси - официално коронованият нов крал на футбола

В Аржентина той към този момент е с полубожествен статут, паралелно до именития Марадона. Това стана факт, откакто прибави към кариерата си едно от дребното достижения, които му липсваха – Световната купа. Лионел Меси към този момент умерено може да бъде наименуван „ най-великия футболист “ на своето време.

След грандиозния край на по футбол в Катар два значими въпроса в света на спорта получиха своите отговори – коя нация ще се гордее със Златната купа през идващите 4 години и кой е най-великият футболист от настоящето потомство.

Спорът кой е новият крал на футбола сред Лионел Меси и Кристиано Роналдо най-сетне получи своето чисто статистическо позволение – единият от тях към този момент е международен първенец, а другият – не е.

Успехът на идва за Меси при започване на залеза на неговата кариера, изключително що се отнася до националния тим. Той надали ще спре да играе за страната си тъкмо когато е донесъл мечтаната от всички аржентинци трета международна купа, само че е реалност, че първият му изигран мач с националите е надалеч обратно във времето - още през 2005 година.

Както е реалност и че на идващото Световно състезание през 2026 година в Съединени американски щати , Канада и Мексико той ще бъде към този момент на 39. Една сама по себе си чудесна възраст, само че прекомерно преклонна, що се отнася до футболист. Особено за подобен като него, който разчита на техника, експедитивност и сръчност в конфликта с атлетичните младежи от новото потомство.
 Лионел Меси целува златния трофей на Световното състезание по футбол Атомната бълха
Лионел Андрес Меси Кучитини е роден на 24 юни 1987 година в Росарио – един от най-големите градове в Аржентина . Съвсем типично за момчетата в страната, играе футбол от дребен. И мечтае за триумфи като на Диего Марадона .

Юношата наподобява на гениалния футболист най-малко по две неща – ниския си растеж (и въпреки всичко със своите 170 см, Меси е по-висок от Марадона с цели 5 см) и изключителната си техника. Комбинацията от тези два фактора му носят и един от прякорите, с които става прочут – La Pulga Atómica, Атомната бълха .

За начало на кариерата в професионалния футбол за Меси се счита 1995 година, когато се причислява към младежкия тим на " Нюелс Олд Бойс " (базиран в Росарио футболен клуб от най-високата дивизия на Аржентина).

Феноменалните му умения обаче бързо притеглят вниманието на скаутите на най-престижните тимове от другата страна на Атлантическия океан . А изборът на Меси и родителите му е един от паметните европейски тимове, в които е играл самият Дон Диего .
Барселона
На 13-годишна възраст Меси и фамилията му се реалокират в Испания , където той стартира да играе за юношеския тим на „ Барселона “ до 14 години. Там незабавно вкарва 21 гола в 14 мача и стремително минава през тимовете от по-високо равнище, с цел да направи неофициалния си дебют за мъжкия тим на „ Барселона “ в другарски мач. Едва на 16 години.

През сезон 2004–2005 година Лионел, тогава на 17 години, става най-младият формален състезател и голмайстор в испанската Ла Лига . Въпреки ниския си растеж той е мощен, добре уравновесен и еластичен на терена. Естествен левичар, Меси е бърз и акуратен в контрола на топката, и с идентична лекост подава пасове и си пробива самичък път през бранителите.

През 2005 година футболистът получава испанско поданство, което е посрещнато със смесени усеща от гневните каталунски последователи на „ Барселона “, поддръжници и на сепаратизма. Но още през идната 2006 година Меси и „ Барселона “ печелят Шампионската лига и пристрастеностите бързо се уталожват.

Стилът на игра на Лео продължава да се усъвършенства и до 2008 година той към този момент е един от преобладаващите играчи в света, завършвайки на второ място след Кристиано Роналдо , тогава в „ Манчестър Юнайтед “, в гласуването за Играч на годината на ФИФА.

През изключителния за „ Барселона “ сезон 2008–2009 година, Меси има съществена заслуга за спечелването на първия „ требъл “ в историята на ФК „ Барселона “ (три огромни европейски клубни трофеи за един сезон) –шампионата на Ла Лига, Купата на Краля и купата в Шампионската лига. През този сезон вкарва 38 гола в 51 мача и в гласуването за Играч на годината на ФИФА с рекордна разлика.
 Лео Меси в миг от финалния мач на Световното първеснтво в Катар против Франция
През идващия сезон (2009-2010) Меси вкарва 34 гола в Испания , а „ Барселона “ още веднъж е първенец на Ла Лига. Тогава печели и премията " Златна обувка " за голмайстор на Европа и беше още веднъж е Играч на годината на ФИФА (през същата година премията е преименувана на " Златната топка " ).

Ситуацията се повтаря и през идващия сезон. Меси извежда „ Барселона “ до купите в Ла Лига и Шампионска лига и печели невиждана трета поредна премия за Играч на годината в света.

През март 2012 година вкарва 233-ия си гол за „ Барселона “, трансформирайки се в най-хубавия голмайстор на клуба за всички времена в границите на Ла Лига. Тогава е единствено на 24 години. Завършва сезона със 73 гола във всички шампионати, счупвайки 39-годишния връх на Герд Мюлер за голове за един сезон в европейско футболно състезание. Логично става и Играч на годината за 2012 година, което му е за четвърти следващ път и е въобще първият футболист, печелил наградата четири пъти.

Нататък нещата не са по-различни. През 2014 година става най-резултатният състезател в историята на „ Барселона “, когато означи 370 -ия си гол за тима. През същата година чупи и върховете за най-вече голове както в Шампионска лига (със 72 гола), по този начин и в Ла Лига (с 253 гола). А тимът печели още един „ требъл “ през сезон 2014-2015, както и самият Меси петата си премия за Играч на годината в света. Шестата му „ Златна топка “ идва през 2019. Има и седма - през 2021.
Пари Сен Жермен
През 2021 година Меси става свободен сътрудник, а финансови проблеми, част от които са резултат от разпоредбите на Ла Лига, му пречат да преподпише с „ Барселона “. Мнозина не могат да си показват каталунския клуб без голмайстора си, кактто и противоположното, само че въпреки всичко Лео напуща клуба. И малко по-късно подписва с френския гранд „ Пари Сен Жермен “ .

Прогнозите се оказват значително правилни. От двата сезона, в които Меси играе във Франция , печели купа през втория, само че голмайстор на тима и на шампионата и през двете години става клубният му съотборник и съперник на финала на Световното състезание в Катар Килиан Мбапе .
 Килиан Мбапе и Лионел Меси Аржентина
Въпреки двойното му поданство и големия професионален триумф в Испания , връзката на Меси с родината му остава мощна и той е основен състезател за страната си още от 2005 година, когато Аржентина печели Световното младежко състезание. Участва и в тима, който извоюва златния орден на Олимпийските игри в Пекин през 2008 година

Меси оказва помощ на Аржентина да стигне до четвъртфиналите на Световното състезание през 2010 година в Южна Африка , където тимът е отстранен от Германия за втори следващ път.

На идващия международен конгрес през 2014 година в Бразилия Лионел демонстрира най-хубавото от себе си, като вкарва четири гола и съвсем самичък извежда тима от груповата фаза. След това Аржентина съумява да стигне до край за пръв път от 24 години, само че го губи, още веднъж от Германия. Въпреки това Меси печели " Златна топка " за най-хубав състезател на шампионата.

През 2018 година в Русия Аржентина доближава до осминафинал, където отпада с 3:4 от бъдещия първенец Франция. За да пристигна реванша на финала в Катар . И с изключение на с мечтаната международна купа, Меси да се снабди за повторно и със „ Златна топка “.
 Отборът на Аржентина, отпред с Меси, победи след финала в Катар Извън терена
Основната активност на футболната звезда отвън игрището е в рекламата, най-много за компанията за спортно облекло " Адидас " .

През 2013 година Меси и татко му (който се занимава с финансите на сина си) са упрекнати в данъчни измами посредством потребление на офшорни фиктивни компании, с цел да избегнат заплащането на 4,2 милиона евро налози върху приходите си в Испания .

Въпреки че след това заплащат 5 милиона евро на страната, двамата въпреки всичко са изправени пред съда през 2016 година и получават условни присъди от 21 месеца затвор и бяха санкционирани надлежно с 2 милиона евро и 1,5 милиона евро.

Лионел Меси е една от дребното международни звезди, които имат дългогодишна прочувствена връзка. През 2017 година се дами за любовта на живота си Антонела Рокуцо , с която са дружно още от 2007, само че се познават от дребни. Антонела и Лионел имат трима сина – Тиаго , Матео и Сиро , които носят фамилните имена и на двамата си родители – Меси Рокуцо.
 Лионел Меси чества купата на терена със фамилията си
Затова не е по никакъв начин чудно, че фотографията на сплотеното семейство със международната купа в ръцете на Лео на стадиона в Доха , разчувства толкоз доста феновете на публично към този момент най-хубавия футболист за своето време.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР