В архивите на съда в Хановер е открита нотариално заверена

...
В архивите на съда в Хановер е открита нотариално заверена
Коментари Харесай

Вечната Мистерия Е Разгадана! Ето Кой Е Запалил Райхстага! Не Е Ван Дер Любе!

В архивите на съда в Хановер е открита нотариално заверена декларация от 1955 година от някогашен член на Националсоциалистическата партия, от която излиза наяве, че Ван дер Любе е дошъл пред постройката, когато тя към този момент е била обхваната от пламъците, съобщи БНР.

Показанията са дадени от Ханс-Мартин Ленингс, някогашен член на паравоенното нацистко поделение Щурмабтайлунг, повече познато като СА. Той твърди, че персонално е откарал 24-годишния холандски болшевик Маринус Ван дер Любе до Райхстага в нощта на пожара, показва Дойче веле. В показанията си Ленингс декларира, че когато той и сътрудниците му от СА закарали Любе с камиона до немският парламент „ от постройката към този момент се разнасял аромат на изгоряло и имало облаци пушек в залите “. Не излиза наяве обаче за какво СА са откарали комуниста от лечебницата, в която се намирал, до Райхстага, само че в показанията ясно се показва, че постройката към този момент е била в пламъци по времето на идването им.

По-късно Ван дер Любе е упрекнат в подпалвачество, наказан за палеж и екзекутиран, откакто си признава, че е направил действието самичък. Той показва, че е желал дейностите му да послужат за всеобщо въстание на комунистите против нацистите. Четирима други обвинени по случая са оправдани – решение, което разгневява Хитлер. Ленингс, който умира през 1962 година, показва в показанията си, че той и сътрудниците му протестирали против ареста на Ван дер Любе. „ Бяхме изцяло уверени, че Ван дер Любе не може по никакъв метод да е подпалвачът, тъй като,според видяното от нас Райхтагът към този момент беше в пламъци, когато го докарахме пред постройката “, показва в показанията си Ленингс.

Той твърди, че дружно с други очевидци е бил задържан и заставен да подпише документ, в който отхвърля да знае за случая. По-късно съвсем всички, забъркани в тази ситуация с пожара в Райхстага са екзекутирани. Ленингс обаче бил предизвестен и съумял да избяга и да се укрие в някогашна Чехословакия. Той изискал показанията му да бъдат записани през 1955 година - при положение, че делото за подпалването на Райхстага бъде възобновено. С оглед на новите доказателства сега историците са раздвоени по въпроса кой тъкмо е запалил немския парламент. Повечето са съгласни с тезата, че Ван дер Любе е работил самичък, до момента в който други упрекват висши нацистки функционери в умишленото подпалване на постройката, с цел да оправдаят смазването на съперниците си.

През 2008 година Германия посмъртно оправда Ван дер Любе по силата на признат през 1998 година закон, с който бяха анулирани всички присъди на хора, направили закононарушения и наказани по време на нацисткия режим. По обвинявания за съучастие в подпалването на пожара бяха задържани и 3-ма българи, дейци на Коминтерна - Георги Димитров, Васил Танев и Благой Попов. С аргументираната си и пламенна защитна тирада, произнесена на немски език, Георги Димитров обръща хода на процеса. А благодарение на проведената отбрана на интернационалната антифашистка общност, в това число извършения в Лондон успореден контрапроцес, комунистите са оправдани на Лайпцигския развой.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР