В Америка се проведе вторият президентски дебат на републиканските кандидати

...
В Америка се проведе вторият президентски дебат на републиканските кандидати
Коментари Харесай

Слонът отново не се появи. Президентските дебати станаха символ на разкола в Америка

В Америка се организира вторият президентски спор на републиканските претенденти за изборите през 2024 година
Те минаха някак неусетно, тъй като нито един от участниците няма действителни изгледи да завоюва предварителните избори, камо ли главните избори. Но дебатът се трансформира в емблематичен за разделянето, което съществува освен измежду републиканците, само че и в останалата част на Америка.

Ако първият спор преди месец се организира в Уисконсин, родното място на Републиканската партия, вторият се организира на също толкоз емблематично място - президентската библиотека на Роналд Рейгън в Калифорния. Това беше алегорично даже единствено тъй като доста от претендентите изглеждаха заседнали във времената на Рейгън преди 40 години и не можеха да излязат оттова идеологически.

Както и в предходните диспути, и този имаше седем участници.

Главни измежду тях бяха губернаторът на Флорида Рон ДеСантис и финансистът от индийски генезис Вивек Рамасвами. Тези двамата имат рейтинги най-малко над 10%. Всички останали имат единствено проценти поддръжка в първичните избори - било то някогашният вицепрезидент Майк Пенс, някогашният губернатор на Ню Джърси Крис Кристи или сътрудника някогашен губернатор на Южна Каролина Ники Хейли.

Слонът в стаята, както споделят американците, още веднъж го нямаше.

Доналд Тръмп пропусна както първия спор, по този начин и втория. Той просто не счита за належащо да взе участие в конфликти с претенденти, които засенчва във всички рейтинги. Затова участниците се упражняваха по всевъзможен метод по какъв начин да подлагат на критика Тръмп задочно, знаейки, че той няма да им отговори.

Да кажем, че ДеСантис изиска от Тръмп пояснение за какво националният дълг на Съединени американски щати е повишен с 8 трилиона $ през годините на неговото президентство. Въпреки че това може да се изясни по явен метод - с пандемията.

А Кристи, с който Тръмп хубавичко се скара, даже предложи занапред нататък да го назовават „ Доналд Дък “. Някаква тъпа насмешка на равнище учебно междучасие.

Кандидатите непрекъснато се караха между тях. Особено тежко беше обиден Рамасвами, който излезе на трето място в първичните избори заради високопарните си обещания да подписа помирение с Русия, да уреди разделянето на Украйна и да отстрани глобите.

Републикански ястреби като Пенс и Хейли го жигосаха поради неналичието му на опит в региона на външните работи. Въпреки че Рамасвами предлага доста по-рационални неща от лъвския къс специалисти по интернационалните връзки в Съединени американски щати.

В очакване на дебата изтекоха уличаващи доказателства за Рамасвами, че е въртял бизнес в Китай до 2018 година

На дебата той трябваше да се оправдава, като разумно уточни, че е финансист и се занимава с бизнес на всички места, в това число и в Поднебесната. Но на фона на цялата антикитайска нервност в Съединените щати, по време на дебата надали не се пробваха да показват Рамасвами като сътрудник на Пекин.

Хейли се опита да свърже по някакъв метод позицията на Рамасвами по отношение на Украйна и връзките му с Народната република, потвърждавайки, че успеха на Русия в последна сметка ще стане победа на Китай.

Въпреки че самият Рамасвами ѝ отговори много рационално, че като води война с Русия, Западът единствено укрепва съюза сред Москва и Пекин, с който Вашингтон ще бъде доста по-трудно да се конкурира.

Но претендентите, представляващи републиканската върхушка, даже не пожелаха да го изслушат. Освен това те са заседнали в парадигмата на Рейгън освен във външната политика, само че и в стопанската система.

Една от най-хаотичните забележки беше направена от Тим Скот, сенатор от Южна Каролина. Той упрекна служащите в автомобилния цех, които сега стачкуват, в мързел и сподели, че желаят да работят четири дни в седмицата като французите.

Такава предизборна стратегия - „ би трябвало да работите повече и да получавате по-малко “ - надали ще получи отклик измежду гласоподавателите. Така че не е изненада, че рейтингите на Скот се движат към 1%.

В същото време очевидният водач на първичните избори, Тръмп, вместо да взе участие в дебата, отиде в Детройт, където приказва в поддръжка на стачкуващите пролетарии.

Синдикатите, участващи в стачката, упорстват за нарастване на заплатите с 40%, с цел да се компенсира растящата инфлация, както и гаранции, че работните им места няма да изчезнат заради прекосяването към електрически транспортни средства. Тръмп, говорейки пред служащите, даде обещание да не постанова електрически коли със възбрана за коли с мотори с вътрешно горене.

Той назова Байдън палач на работни места в Съединени американски щати и даже предвижда, че в случай че се реализира преходът към електрически транспортни средства, Китай ще окупира целия пазар на автомобилната промишленост, оставяйки американците без нищо. В последна сметка Поднебесната към този момент се трансформира в международен водач в износа на коли.

Активността на Тръмп в мощно оспорвания щат Мичиган принуди Джо Байдън да отиде при служащите и да се причисли към протестния пикет.

Въпреки че точно неговата политика за даване на дотации за закупуване на електрически транспортни средства стана една от аргументите за началото на стачките. Със сигурност синдикалното управление обичайно ще поддържа демократите на изборите. Но доста редови стачкуващи може в последна сметка да гласоподават за Тръмп, играейки решаваща роля в президентската конкуренция.

Популизмът в Съединените щати още веднъж е във напредък, както отдясно, по този начин и отляво.

И единствено участниците в републиканските диспути към момента се пробват да излъчват догмите от ерата на Рейгъномиката. Но това намира все по-слаб отзив измежду гласоподавателите, заради което рейтингите им са на равнище статистическа неточност.

Само 13 милиона американци са гледали предходния спор. Сегашната публика ще бъде още по-малка; не на вятъра канал “Фокс Нюз ” даже понижи на половина цените за реклама по време на дебатите.

В последна сметка претендентите изпаднаха в цялостен безпорядък, до момента в който се опитваха да се надвикват един на различен - и водещите бяха принудени да ги прекъсват.

На първия спор Вивек Рамасвами стана победител и даже започнаха да го назовават вероятен претендент за вицепрезидент на Тръмп. Просто няма явен победител във втория спор - с изключение на може би самият Тръмп, който отхвърли да взе участие в него. След първия спор рейтингът на Тръмп се повиши от 55% на 60% измежду републиканците. И в този момент може да се получи почти същия резултат.

Това не значи, че Тръмп въобще няма проблеми.

Четири наказателни каузи не престават да висят над него, чиито съвещания ще стартират през януари - с началото на гласуването на първичните избори.

И неотдавна съд в Ню Йорк взе високопоставено решение, осъждайки Тръмп за надуване на цената на недвижимите му парцели, които той употребява като поръчителство при приемане на банкови заеми. Сега прокурорите в Ню Йорк имат право да го съдят - и в най-лошия сюжет за Тръмп той може да загуби своя небостъргач Trump Tower и разнообразни други недвижими парцели в щата.

Проблемите на Байдън също се задълбочават.

Онзи ден избухна скандал за това по какъв начин синът му Хънтър Байдън е получил подкупи в Китай и непосредствено е показал домашния адрес на татко си, с цел да трансферира окопи от Средното кралство. В Конгреса стартират чуванията за импийчмънт на Байдън за корупция.

Излизат от ден на ден социологически изследвания, в които голямото болшинство от американците - към 80% - не желаят Байдън да бъде избран отново за втори мандат.

Истаблишмънтът на Демократическата партия би се радвал да размени Байдън на изборите, до момента в който към момента има време. Но пейката им е доста къса.

Камала Харис е даже по-малко известна от Байдън. Мишел Обама към този момент отхвърля да се издигне. Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм е малко евентуално да има късмет да завоюва.

Е, в това време към този момент излизат социологически изследвания, където преднината на Тръмп пред Байдън е цели 10 пункта – 52% към 42%.

Така че, в случай че с републиканските първоначални избори всичко е повече или по-малко ясно, то на главните избори битката става все по-ожесточена. Можем да чакаме по-нататъшни правни офанзиви против Тръмп, опити за импийчмънт на Байдън и възходящи разделения в Америка с наближаването на следващите бурни избори.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР